Beiersdorf en Nussbaum: ‘Aerosols van drankblikjes’

Beiersdorf en Nussbaum: ‘Aerosols van drankblikjes’

Beiersdorf en Nussbaum produceren spuitbussen van 100% post-consumer gerecycled aluminium. De verwachting is dat de aerosols eind 2021 op de markt worden gebracht.

Klik hier voor een proefexemplaar van VerpakkingsManagement

Na een jaar van ontwikkeling produceren de partnerbedrijven de innovatieve aerosolverpakking volledig uit gebruikte drankblikjes. Beiersdorf heeft plannen om ook met andere onderdelen van het assortiment geleidelijk aan over te stappen naar duurzamere verpakkingsalternatieven, onder andere door gebruik te maken van gerecycled aluminium. Hiermee draagt het bedrijf bij aan het behalen van de klimaatdoelstelling die zijn vastgesteld met haar Care Beyond Skin Sustainability Agenda in 2020.

Beiersdorf vermindert CO2-voetafdruk


Beiersdorf en Nussbaum ontwikkelen aerosols van aluminium drankblikjes.
Beiersdorf en Nussbaum ontwikkelen aerosols van aluminium drankblikjes.

‘Met onze baanbrekende samenwerking met Nussbaum brengen we een sectoroverschrijdende heroverweging in gang over de hele waardeketen en verminderen onze CO2-voetafdruk met betrekking tot aerosols tot 90%’, zegt Norbert Menzel, manager verpakkingsontwikkeling technologie bij Beiersdorf.

Geen primair aluminium

‘Het introduceren van nieuwe technologieën op de markt samen met een wereldwijd bedrijf als Beiersdorf is absoluut zinvol om op grote schaal een impact op het milieu te hebben. Het mooie van deze technologie is dat het de eerste is die geen gebruik maakt van primair aluminium, maar van aluminiumafval uit drankblikjes. Op deze manier behalen we het grondstoffengebruik dat volledig in overeenstemming is met de circulaire economie’, zegt Markus Tomasini, CTO van Nussbaum Matzingen.


Beiersdorf: ‘Aerosols geproduceerd van aluminiumafval uit blikjes.’
Beiersdorf: ‘Aerosols geproduceerd van aluminiumafval uit blikjes.’

De Zwitserse producent van aluminium blikjes en tubes bouwt voort op zijn netwerk in Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland om de recyclebare spuitbussen te produceren. Alle aluminium drankblikjes die als grondstof worden gebruikt, worden regionaal geproduceerd. Dit zorgt voor korte materiaalroutes en ondersteunt door de toegenomen vraag ook materiaalcycli in Midden-Europa. Een ander voordeel van de innovatieve technologie is dat aluminium dat meerdere keren wordt hergebruikt tot 95% minder energie nodig heeft om verwerkt te worden. Bovendien verliest het lichte metaal niets van zijn kwaliteit, claimt Nussbaum.

Artikel delen