Maaslander kaasplakken in mono-verpakking

Maaslander kaasplakken in mono-verpakking

Het Nederlandse kaasverpakkingsbedrijf Hazeleger en verpakkingsleverancier Mondi hebben een verpakking uit mono-materiaal ontwikkeld voor Maaslander kaasplakken van Westland Kaas. De lichtgewicht mono-verpakking is volledig recyclebaar en vervangt een zwaardere laminaat verpakking.

Het nieuwe Mondi’s mono-materiaal voldoet aan de hoge zuurstof- en vochtbarrière-eigenschappen die nodig zijn om kaasplakken te beschermen en vers te houden tijdens transport en in het schap.
De meeste gesneden kaas in Nederland werd verpakt in een laminaat folie, die moeilijk te recyclen is. Deze nieuwe verpakking heeft een PP thermoforming boven- en onderfolie, en een PP label in plaats van een papieren label, zodat de nieuwe oplossing, bestaande uit één materiaal, in zijn geheel gerecycled kan worden. De oplossing is door het Duitse instituut cyclos-HTP als recyclebaar gecertificeerd.

Lichter mono-verpakking

Hazeleger zet zich al meer dan twee decennia in voor duurzaamheid en is gecertificeerd door verschillende instellingen als erkenning voor haar inzet om op een maatschappelijk verantwoorde manier te werken. Deze toewijding aan duurzaamheid betekende ook dat ze naar hun verpakking moesten kijken.
‘Toen we in 2018 op zoek gingen naar een nieuwe duurzame oplossing, lagen onze normen al heel hoog. Om ervoor te zorgen dat onze kaas vers blijft, moest de verpakking hetzelfde niveau van barrièrebescherming hebben als de vorige folie, en met een lager gewicht. Mondi werkte nauw met ons samen om de beste verpakkingsoplossingen te testen. Uiteindelijk zorgden de lichtere folie met EVOH-barrière en de verbeterde verhouding tussen product en verpakking ervoor dat we het gebruik van plastic met 23% konden verminderen. Hierdoor kunnen we 9,2 ton plastic per jaar besparen’, zegt Andre Roeterdink, Procurement Manager van Hazeleger Kaas.


De nieuwe mono-verpakking voor Maaslander bestaat uit zijn geheel uit PP.

Aanpak

‘Door gebruik te maken van onze klantgerichte aanpak, EcoSolutions, wisten we dat we Hazeleger konden helpen bij het vinden van de optimale duurzame mono-verpakking voor hun kaas’, aldus Peter Jagt, Regional Sales BeNeLux Consumer Flexibles, Mondi. ‘De nieuwe folie uit monomateriaal is recyclebaar, presteert goed op hun machines en houdt de kaasplakken vers in de schappen. Dit, samen met onze toewijding aan kwaliteit, maakte het mogelijk om Hazeleger een duurzame nieuwe oplossing te bieden.’


De lichtere folie en de verbeterde verhouding tussen product en verpakking zorgen voor een plastic reductie van 23%.

Artikel delen