Packoorang: herbruikbare ecommerce-verpakking

Packoorang: herbruikbare ecommerce-verpakking

Packoorang is een snelgroeiende startup in Oslo, Noorwegen. Het bedrijf introduceert een herbruikbare ecommerce-verpakking die 100 keer te gebruiken is alvorens te worden gerecycled.

Geen verpakkingsnieuws meer missen? Meld u aan voor de VerpakkingsManagement Nieuwsbrief

E-commerce groeit, samen met de CO2 voetadruk. Voor retailers is circulariteit de snelste weg om emissiedoelen te halen. De Packoorang mailers van de gelijknamige Noorse startup worden gemaakt van gerecyclede PET-flessen.


Noorse startup lanceert herbruikbare Packoorang ecommerce-verpakking.
Noorse startup lanceert herbruikbare Packoorang ecommerce-verpakking.

Packoorang mailer

De verpakkingen bevatten een padding, waardoor er naar eigen zeggen geen vulmateriaal meer nodig is. Het product wordt beschermd door de mailer op te rollen. De herbruikbare verpakking wordt gemaakt van duurzame ripstop (weeftechniek) stof en doordat ze veel recyclaat bevatten, is de CO2 footprint klein. Voor de meest gangbare medium size Packoorang is de CO2 footprint 81% kleiner ten opzichte van een traditionele verzenddoos, claimt Packoorang.

End of life


Een app registreert de teruggave van de verpakking.
Een app registreert de teruggave van de verpakking.

Packoorang voorziet aan het einde van de levenscyclus van de verzendverpakking in de terugname voor recycling. Hoe de teruggave functioneert is afhankelijk van het gebruiksdoel. Voor B2B-toepassingen, zoals intern transport, is normaliter geen systeem nodig, omdat de verpakkingen in de “loop” blijven en retourlogistiek al geregeld is. Er wordt met name voor B2C gewerkt met het retoursysteem, en serviceproviders die retourlogistiek cleaning en repair verzorgen.

Het bedrijf heeft een app ontwikkeld die de teruggave van de verpakking door een consument registreert en de feedback naar de webshop regelt. De verpakkingen zijn voorzien van een chip (RFID/NFC) waardoor bij inlevering bij een fysiek retourpunt – bijvoorbeeld een winkelcentrum of pakketkluis – de teruggave wordt geregistreerd met de app en “statiegeld” in de vorm van een voucher of terugbetaling door de webshop plaatsvindt.

Packoorang Nederland

De Nederlandse vertegenwoordiging is in handen van Hilde van der Vegt.

Artikel delen