Verenigd Koninkrijk heft belasting op plastic verpakkingen

Verenigd Koninkrijk heft belasting op plastic verpakkingen

£200 PER TON PLASTIC BELASTING

Het Verenigd Koningrijk (VK) heft vanaf april 2022 belasting op kunststof verpakkingen die minder dan 30% gerecycled plastic bevatten. Deze zogenoemde Plastic Packaging Tax (PPT), kost £ 200 (234 euro) per ton plastic. Het VK loopt hiermee vooruit op de plannen van de EU. Ook Spanje en Italië werken aan soortgelijke wetgeving.

'In 2025 moet ten minste 30% gerecycled plastic in nieuwe verpakkingen en producten verwerkt zijn'

Exportproducten zijn vrijgesteld, zolang ze binnen 12 maanden worden geëxporteerd.

De GOV.UK-website geeft een overzicht van de bedrijven die onder de PPT vallen.

Dit zijn voornamelijk Britse fabrikanten en importeurs die plastic verpakkingen op de markt brengen. Er zijn ook enkele vrijstellingen geschetst voor kleinere bedrijven en bedrijven die minder dan 10 ton plastic verpakkingen per jaar produceren en importeren.

Alle retailers, van grote winkelketens tot winkels op de hoek, krijgen te maken met de PPT.

Zowel de consument als de ondernemer kunnen een prijsstijging verwachten als de nieuwe belasting wordt toegepast.

De getroffen bedrijven zullen ook moeten zorgen voor een administratie om aan te tonen hoeveel plastic ze op de markt brengen. Als de belasting niet wordt betaald of gewoon niet correct wordt geregistreerd, krijgt het bedrijf een boete.

Vraagtekens

De British Plastics Federation (BPF) vraagt zich af of de belasting van toepassing kan zijn op verpakkingen die vanwege de wetgeving geen gerecyclede inhoud mogen bevatten. Denk hierbij aan medische verpakkingen, eten en drinken, cosmetica, persoonlijke verzorging en hygiëne.

‘Er zijn natuurlijk methodes om het gerecyclede deel in te sluiten tussen twee virgin lagen’, zegt Andy Guilor, commercieel verkoopdirecteur CPR Manufacturing.‘Maar de opname van gerecycled materiaal beïnvloedt de fysieke eigenschappen van het geheel. Dit is met name het geval bij dunne films, die al ongelooflijk efficiënt zijn en waar het een grotere uitdaging is om gerecycled materiaal op te nemen zonder afbreuk te doen aan functie en prestaties. Met als gevolg een verhoogd materiaalgewicht, waardoor de milieuvoordelen van het opnemen van gerecycled materiaal teniet worden gedaan.’

De Plastic Packaging Tax (PPT)

De Plastic Packaging Tax (PPT) is bedoeld om bedrijven en fabrikanten te stimuleren om gerecyclede kunststoffen te gebruiken, waardoor een grotere vraag naar gerecyclede materialen ontstaat in plaats van naar nieuwe kunststoffen voor eenmalig gebruik. Het zal ook de onderzoeksdrang naar alternatieve recycling technologieën stimuleren. Als gevolg hiervan verwacht het VK dat dit zal leiden tot een sterke toename van de recycling en inzameling van plastic afval dat anders naar stortplaatsen zou worden gestuurd.
De Plastic Packaging Tax

Wanneer valt een plastic verpakking onder PPT?

Een verpakking wordt geclassificeerd als “plastic verpakking” als plastic de zwaarste component is. Als de verpakking minder dan 30% gerecycled plastic bevat, valt deze onder de PPT. Biologisch afbreekbare en composteerbare verpakkingen ook onder de nieuwe belastingwet. Er zijn echter enkele uitzonderingen op deze regel. Als de plastic verpakking medicijnen bevat, als de verpakking wordt gebruikt in vliegtuigvervoer of spoorwegwinkels voor internationale reizen.

Kansen

‘De belasting biedt kansen voor een bedrijf als Green Lizard Technologies (GLT), die al PET-recyclingtechnologieën creëert en erin investeert’, meent Chris Hamer van intellectueel eigendomsbedrijf Mathys & Squire. ‘En PET- en PEN-producent Poseidon Plastics werkt samen met DuPont Teijin Films aan een polyester recyclingtechnologie.

Het proces is uniek, omdat het gerecycled materiaal produceert dat in wezen vrij is van verontreinigingen en daarom kan worden hergebruikt om voedsel- en drankverpakkingen te produceren, zoals gerecyclede PET-waterflessen.’ ‘De tax kan een keerpunt zijn voor bedrijven die hebben geïnvesteerd in recyclingtechnologieën. Nu de aandacht van de consument de afgelopen jaren zo sterk is gevestigd op de effecten van eenmalig plastic, is het goed om te zien dat de overheid het probleem serieus neemt en stimuleert om het probleem aan te pakken.’ ‘We kijken uit naar het gunstige effect van de belasting. Ik ben bijvoorbeeld geïnteresseerd om te zien waar de uiteindelijke inkomsten van deze belasting terecht zullen komen.

Het is te hopen dat deze tax zal worden gebruikt voor de ontwikkeling van een efficiëntere materiaalcyclus waarvan meer bedrijven profiteren.’

Nieuwe standaard

‘Het interessante aan de Engelse richtlijn is dat ze hiermee zeggen dat circulair de nieuwe standaard is’, meent Rob Verhagen, sustainability director Oerlemans Packaging. ‘De tax die ze hiervoor vragen, is niet extreem hoog. Het prijsverschil tussen bijvoorbeeld een fles van het duurdere hoge kwaliteit rPET en virgin is al gelijk of hoger dan de tax. De tax compenseert in dat geval dus de meerkosten als je voor een recyclaat kiest. Voor andere toepassingen is compensatie niet het geval of mag het legaal niet worden toegepast.’ Verhagen vraagt zich af wat er in Europa zal gebeuren. ‘In het Circular Economy Action Plan staat al aangegeven dat er een minimum eis komt.

Voor de meeste levensmiddelen verpakkingen mogen echter nog geen gerecyclede kunststoffen worden gebruikt.

Daarom verwacht ik dat er een differentiatie gaat komen naar polymeer en/of toepassing. Voor shampooflessen of transportverpakkingen bijvoorbeeld is recyclaat goed toepasbaar. Voor voedingsmiddelen- of farmaverpakkingen nog niet.’ ‘Verder is het spannend wat dit met de markt doet. Er zijn nu al grote tekorten.

Er wordt te weinig ingezameld en op hoge kwaliteit gerecycled. Als je kijkt naar doelstellingen van de transitie agenda dan kun je stellen dat er veel te weinig hoge kwaliteit recyclaat beschikbaar is.’ Mogelijkheden Om de doelstellingen van de transitie te halen, moet er veel gebeuren volgens Verhagen. ‘Dat is geen bedreiging, maar een kans.’ Dat betekent volgens het rapport Effecten reductiemaatregelen plastic producten voor eenmalig gebruik van CE Delft 2021 concreet:

Verpakkingen beter recyclebaar maken, daar waar mogelijk recyclaat en biobased grondstoffen inzetten en betere en meer recycling.

Als partijen samenwerken om de ambities van de transitieagenda te halen, kunnen we de CO2 -uitstoot per kilo kunststof halveren. Daarmee leveren we een bijdrage aan de Europese plannen, zoals “Fit for 55”, waarbij in 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 55% omlaag moet.

Bekijk de video over de Green Deal:

 

‘We consumeren te veel, we moet naar circulair. Dan moet je gerecycled materiaal gaan inzetten en tegelijkertijd recyclebaarheid vergroten. Als iedereen zijn rol neemt, komt dat in orde, want verduurzamen doen we samen!’

‘De belasting biedt kansen voor een bedrijf als Green Lizard Technologies (GLT), die al PET-recyclingtechnologieën creëert en erin investeert’,
Artikel delen