De perfecte champagne knal

‘Voor de perfecte knal van een champagnekurk dient een champagnefles 40 minuten lang in een ijsemmer te worden gekoeld tot 6,7 graden’, aldus Dr. Eugenia Cheng van de Universiteit van Sheffield.

Eugenia Cheng bepaalde met behulp van computersoftware en de zogenoemde spectraal analyse het ideale plopgeluid. Het onderzoek toonde aan dat de meest wenselijke kurkknal tussen 8.000Hz en 12.000Hz ligt. Om thuis deze ‘perfecte knal’ te bewerkstelligen gebruikte Cheng in haar formule twee variabelen: temperatuur en handdruk. Hieruit volgde dat een champagnefles moet worden gekoeld tot 6,7 graden Celsius om daarmee een ​​minimale extractiekracht te bereiken om de kurk uit de fles te laten schieten.
Uit het onderzoek, dat in opdracht van de Portugese kurkinstantie Apcor werd uitgevoerd, bleek echter dat een gemiddelde koelkast een champagnefles tot 11 graden afkoelt. Bij die temperatuur knalt de fles nog te luid. Om de optimale condities van de genoemde 6,7 graden te verkrijgen, dient de fles gedurende 40 minuten worden gekoeld in een ijscontainer.
Gekoeld hebben de bubbels in de fles minder energie, dus is er minder druk  om de kurk te verwijderen en zal er minder gas ontsnappen. Dit leidt tot een aangenamer geluid dan de gebruikelijke luide, knallende plop. Cheers!

VerpakkingsManagement wenst u Prettige Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar!

Reacties

Reactie toevoegen