Diervoeding snel en nauwkeurig afgewogen

Diervoeding snel en nauwkeurig afgewogen

Met Ishida's SE multiheadwegers op instapniveau kan Chamel BV, een toonaangevende Nederlandse producent van traktaties voor huisdieren, nu flexibel een enorme variatie aan doelgewichten en verpakkingsformaten verwerken. Daarmee kan het bedrijf sterk uiteenlopende klantbehoeften vervullen.  

In 2018 kreeg Chamel een vermelding in de FD Gazellen Awards (van Het Financieele Dagblad) als een van de snelst groeiende bedrijven van Nederland. Het in Hoogeveen gevestigde bedrijf werd twaalf jaar geleden opgericht door ondernemer Harry ­­Kleine. Chamel specialiseert zich in hoge kwaliteit traktatieproducten voor honden en katten. Het bedrijf heeft 300 productlijnen naar 35 landen geëxporteerd, zowel voor private als voor white labels, in bulk, en met het eigen Pet Rewards label. Chamel wil snel en creatief op klantvragen inspelen door nieuwe producten te ontwikkelen die aan allerlei specifieke eisen voldoen.

Hoge eisen aan weegoplossing
Om die reden zocht het bedrijf een weegoplossing die de enorme variatie aan doelgewichten - van 7 gram tot 10 kilo - en verpakkingsformaten kon verwerken (waaronder verpakkingen met ritssluiting, blokbodemzakken en plastic bakjes en emmers). Bijbehorend waren de mogelijkheid voor snelle productwisselingen en een uitmuntende nauwkeurigheid en betrouwbaarheid.
De Ishida SE productreeks is ontworpen voor de verwerking van een groot aantal verschillende, gemakkelijk hanteerbare food (en non-food) toepassingen. De machine voert bij Chamel voor grotere verpakkingsformaten opeenvolgend een aantal wegingen in dezelfde verpakking uit, bijvoorbeeld 10 wegingen van 1 kilo. Voor kleine doelgewichten blijkt de machine nauwkeuriger te zijn dan eerdere specialistische handmatige wegers waar Chamel mee werkte.

Minder dan 1% productweggave
Consistente verpakkingen zijn voor Chamel een belangrijke factor. De Ishida-wegers werken met uiterste precisie en met een gemiddelde productweggave van minder dan 1% voor alle doelgewichten. Snelheden zijn volledig afhankelijk van het vulsysteem en de soort verpakking; de topsnelheid van de SE-productreeks (tot 90 verpakkingen per minuut) overtreft ruimschoots wat Chamel nodig heeft. Voor het verpakken van kleine zakjes van 7 gram voor een adventskalender voor huisdieren verwerkt de weger ongeveer 60 verpakkingen per minuut.

Snelle productwisselingen
Met zoveel verschillende producten is het essentieel dat productwisselingen snel en efficiënt plaatsvinden. De voorgeprogrammeerde instellingen op de multiheadwegers van Ishida zorgen ervoor dat de instellingen voor elk individueel product snel via de op afstand bediende unit (RCU) kunnen worden opgeroepen. De intuïtieve bediening van de RCU en de instructies en hints in verschillende talen garanderen het bedieningsgemak. De SE-wegers (drie 14-kops modellen en één 10-kops model) zijn bij Chamel dagelijks tot 16 uur in bedrijf en zijn betrouwbaar gebleken. ‘We hebben nooit problemen gehad met een weger’, bevestigt Chantal Kleine van Chamel.

In tien minuten schoonmaken
Als onderdeel van het kwaliteitsproces werkt de fabriek van Chamel volgens de hoogste hygiënenormen, inclusief een grondige schoonmaakbeurt van de wegers na afloop van elke ploegendienst. Dankzij het eenvoudig te reinigen ontwerp van de Ishida CCW-SE, met snel verwijderbare en verwisselbare hoppers, meldt Chamel dat de reiniging in 10 tot 15 minuten kan worden uitgevoerd.

Langdurige samenwerking
Harry Kleine begon zijn eerste bedrijf op vijftienjarige leeftijd; naast diervoeding is hij ook een specialist in vleesproducten. In 1998 schafte hij al zijn eerste Ishida multiheadweger voor zijn vleesbedrijf aan. ‘Voor Chamel zijn de SE-wegers de ideale oplossing. Ze zijn buitengewoon betrouwbaar en nauwkeurig, en in staat om alles wat we willen te verwerken. Het betekent dat we onze beloften aan onze klanten kunnen nakomen en de hoogste kwaliteit producten en service kunnen aanbieden.’

 

Artikel delen