Factsheet biologisch afbreekbare verpakkingen

Factsheet biologisch afbreekbare verpakkingen

Biologisch afbreekbare plastics zijn in opkomst. Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) hanteert echter een voorkeur voor herbruikbare en recyclebare verpakkingen boven biologisch afbreekbare verpakkingen. Het KIDV geeft hierover een factsheet uit.

Biologisch afbreekbare plastic verpakkingen zijn in principe afbreekbaar in industriële composteerinstallaties als ze voldoen aan de EN 13432-norm. In de afgelopen jaren zijn de processen van composteerinstallaties sterk versneld. Het plastic breekt nu niet snel genoeg meer af en blijft in de compost achter. Als het biologisch afbreekbare plastic bij het overige plastic afval terecht komt, kan het van invloed zijn op de kwaliteit van het recyclaat. Biologisch afbreekbaar plastic moet daarom voorlopig bij het restafval worden weggegooid en niet in de GFT-/groenbak of bij overig plastic afval.

Het KIDV ziet voor de toepassing van biologisch afbreekbare plastic verpakkingen wel mogelijkheden als deze in combinatie met het product een bijkomend integraal voordeel hebben dat er meer GFT-afval wordt ingezameld, zoals bij stickers op fruit. Ook kunnen deze verpakkingen goed worden gebruikt voor specifieke toepassingen in materialen die kunnen worden verwerkt in gesloten systemen. Een voorbeeld hiervan zijn bekers op een festival, die daarna worden ingezameld en verwerkt.

De informatie in de KIDV-factsheet over biologisch afbreekbare verpakkingen is in lijn met de uitkomsten van onderzoek van CE Delft, de Transitieagenda Kunststoffen en met de beleidslijn over biologisch afbreekbare kunststoffen in het Landelijk Afvalbeheer Plan.

‘Met deze factsheet bieden we een duidelijk handelingsperspectief voor bedrijven die verpakte producten op de markt brengen”, zegt KIDV-directeur Chris Bruijnes.

Eind juni pleitte staatssecretaris Van Veldhoven voor duidelijkheid over biobased en biologisch afbreekbare plastics richting de industrie, de recycling- en compostbedrijven én huishoudens. Het kabinet wil dat de industrie dit jaar een convenant hierover sluit met de rijksoverheid.

De KIDV-factsheet is te lezen op de website van het KIDV: www.kidv.nl

Artikel delen