Fiets gemaakt uit 300 koffiecups

Fiets gemaakt uit 300 koffiecups

De Zweedse startup Vélosophy heeft in samenwerking met Nespresso een stadsfiets gemaakt van afgedankte Nespresso-pads. Er zijn slechts 300 espresso's nodig om er een te maken. De limited edition fiets is verkrijgbaar voor € 1.290. Het initiatief toont een circulaire mogelijkheid voor de miljarden koffiepads die jaarlijks wereldwijd worden weggegooid.

RE: CYCLE is bedacht door Jimmy Östholm, een voormalig IKEA communicatiemanager die fietsondernemer werd. Geïntrigeerd door de recyclingcampagnes van Nespresso, vroeg Östholm naar de mogelijkheid om een ​​deel van het gerecyclede aluminium te verkrijgen. De grootste technische uitdaging, zegt Östholm, was het vinden van een manier om het lichtgewicht aluminium om te zetten in een materiaal dat stijf genoeg was om te voldoen aan de veiligheidsnormen voor de productie van fietsen.
De fiets heeft een paar ontwerpdetails die wijzen op zijn oorsprong. De paarse kleur van het frame weerspiegelt de verpakking van de populaire Arpeggio-variant van Nespresso; de bel heeft de vorm van een koffiepad; en de draagmand heeft twee handige riemen voor het vastzetten van onder andere koffiekopjes.

Inspiratie
Östholm hoopt dat andere productontwerpers worden geïnspireerd om te werken met gerecycled aluminium om de constante vraag naar capsules voor eenmalig gebruik te compenseren. Een recente studie, in opdracht van de Britse koffie-start-up Halo, schat dat jaarlijks 56 miljard koffiecapsules voor eenmalig gebruik op stortplaatsen belanden.
Om te besparen op operationele kosten, heeft Vélosophy geen winkels of showrooms en voert al haar verkopen online uit. De besparingen stellen hen in staat om bij elke verkochte fiets een fiets te schenken aan een schoolmeisje in ontwikkelingslanden.

velosophy.cc

 

Artikel delen