Hardnekkig biologisch afbreekbaar plastic

Hardnekkig biologisch afbreekbaar plastic

Brits onderzoek toont aan dat een biologische afbreekbare tas na drie jaar in de natuur te hebben gelegen, nog goed te gebruiken is voor dagelijkse boodschappen.

Onderzoekers van de University of Plymouth stelden drie jaar lang conventionele plastic tassen, twee verschillende soorten biologisch afbreekbare plastic tassen en een composteerbare plastic tas bloot aan lucht, aarde en zeewater, plekken waar vaak zwerfafval voorkomt. De tassen werden regelmatig gecontroleerd op zichtbare afbraak en de afbraak van materiaalstructuur.

Ongeschonden

De zakken die aan de openlucht waren blootgesteld, waren allemaal na negen maanden volledig uiteen gevallen. Met de tassen die in de grond waren begraven of in het zeewater waren gelegd, verliep het proces totaal anders. De biologisch afbreekbare plastic tassen en de gewone plastic tassen bleken na drie jaar onder de grond of in het water te hebben gelegen nog goed bruikbaar te zijn.

De composteerbare tas deed het nauwelijks beter. Na drie maanden in zeewater te hebben gelegen, was het exemplaar weliswaar volledig opgelost, maar dezelfde zak begraven onder een grondlaag, lag er na 27 maanden nog. Echter niet meer bruikbaar voor boodschappen of dergelijke.

In de studie, verschenen in Environmental Science and Technology, stellen de wetenschappers dan ook de vraag of de zakjes wel snel genoeg afbreken om echt een oplossing te vormen van de plasticvervuiling.

‘Dit onderzoek confronteert ons met een aantal vragen over wat de bevolking kan verwachten bij het label “bio-afbreekbaar”’, zegt hoogleraar Richard Thompson, hoofd van de Internationale Onderzoeksgroep naar Plasticvervuiling op Zee. ‘We stellen hier vast dat de geteste materialen geen consistent, betrouwbaar en relevant voordeel opleveren op het gebied van recyclen. Onze studie benadrukt de noodzaak aan standaarden met betrekking tot afbreekbare materialen’, vervolgt Thompson.

Artikel delen