Meerlaagse verpakking voor Mozzarella

Meerlaagse verpakking voor Mozzarella

Meerlaagse verpakkingen beschermen verse voedingsproducten en de eigenschappen zorgen ervoor dat het hygiënisch blijft, waardoor de houdbaarheid van voedingsmiddelen wordt verlengd.

De verlengde houdbaarheid van voedingsmiddelen is met name van belang met betrekking tot de wereldwijde voedselvoorziening – een derde van alle wereldwijd geproduceerde voedingsmiddelen is bedorven voordat het op de borden van de consumenten terecht is gekomen. Slimme oplossingen met meerlaagse verpakkingen kunnen een rol spelen in het verminderen van deze verspilling. Meerlaagse verpakkingen zijn duurzaam: hebben niet veel materiaal nodig en kunnen nu ook worden geproduceerd uit chemisch gerecycled materiaal, aldus het Duitse chemieconcern BASF.

Geringe recycling

Meerlaagse verpakkingen kunnen echter slechts in beperkte mate worden gerecycled, omdat mechanische recyclingprocessen niet geschikt zijn voor composietmaterialen.

‘Binnen het ChemCycling-project werkt BASF aan het bevorderen van de chemische recycling van kunststofafval, omdat dit ervoor zorgt dat de voorheen niet-recyclebare kunststoffen, zoals gemengde kunststoffen, worden verwerkt en hergebruikt. In samenwerking met onze partners hebben we nu voor de eerste keer een prototype verpakking gemaakt van chemisch gerecycled polyamide en polyethyleen. Hieruit blijkt dat de recycling van meerlaagse verpakkingen snel een volledig cirkel kan zijn’, legt Christoph Gahn uit, die verantwoordelijk is voor de polyamide business bij BASF.

Samenwerking

Dit pilotproject kwam tot stand door de samenwerking tussen de vier partners BASF, Borealis, Südpack en Zott. BASF levert chemisch gerecycled polyamide en Borealis biedt naar eigen zeggen duurzaam geproduceerd polyethyleen. Südpack, producent van folie-verpakkingen voor voedingsmiddelen, gebruikt deze materialen om de meerlaagse folie te produceren voor een speciaal gesealde Mozzarella-verpakking voor Zott Gourmet Dairy.

De grondstoffen voor polyamide en polyethyleen werden in zeer kleine hoeveelheden geproduceerd als onderdeel van het ChemCycling-project. De pyrolyse olie afkomstig van kunststof afval werd geleverd door een partner en ingevoerd in de productielocatie van BASFs Verbund in Ludwigshafen als grondstof. Volgens de gecertificeerde massabalans methode hebben beide plastics een toegewezen 100% aandeel van gerecyclede materialen.

www.basf.com

www.borealisgroup.com

www.suedpack.com/en/

www.zott-dairy.com

Multilayer packaging for Mozzarella

Multilayer packaging protects fresh food products and keeps them hygienic through the properties, thereby extending the shelf life of food.

The extended shelf-life of foods is particularly important with regard to the global food supply – one third of all food produced worldwide is spoiled before it reaches consumers’ plates. Smart solutions with multilayer packaging can play a part in reducing this waste. Multilayer packaging is sustainable: it does not require much material and can now also be produced from chemically recycled material.

Low recycling

However, multilayer packaging could only be recycled to a limited extent, because mechanical recycling processes are not suitable for composite materials.

‘Within the ChemCyling project, BASF is working on advancing the chemical recycling of plastic waste, because this will make it possible to process and reuse previously non-recyclable plastics such as mixed plastics. In collaboration with our partners, we have now for the first time produced a prototype packaging made of chemically recycled polyamide and polyethylene. This goes to show that the recycling of multilayer packaging could soon come full circle’, explained Christoph Gahn, who is responsible for the polyamide business at BASF.

Collaboration

This pilot project was made possible thanks to the collaboration between the four partners BASF, Borealis, Südpack and Zott. BASF supplies chemically recycled polyamide, while Borealis provides sustainably produced polyethylene. Südpack, producer of film packaging for food products, uses these materials to produce multilayer film for a specially sealed Mozzarella packaging for Zott Gourmet Dairy.

The raw materials for polyamide and polyethylene were produced in very small quantities as part of the ChemCycling project. The pyrolysis oil derived from plastic waste was supplied by a partner and fed into BASF’s Verbund production site in Ludwigshafen as feedstock. According to the certified mass balance method, both plastics have an allocated 100% share of recycled materials.

www.basf.com

www.borealisgroup.com

www.suedpack.com/en/

www.zott-dairy.com

 

Artikel delen