Met Europese toolbox naar optimale flexodruk

Met Europese toolbox naar optimale flexodruk

Na drie jaar kennisdeling en samenwerking heeft FTA Europe 21 februari de Flexo Best Practice Toolbox uitgebracht. In dit e-book wordt van a tot z beschreven en in vele video’s gedemonstreerd wat er komt kijken bij state of the art flexografie. De toolbox is als instrument voor prestatieverbetering handig voor zowel flexodrukkers als -toeleveranciers.

Bij flexografie zijn relatief veel (op elkaar inwerkende) parameters van belang. Daarom ontstond in 2015 vanuit brancheorganisatie FTA Europe het initiatief om een best practice toolbox te ontwikkelen waarin actuele inzichten zijn geborgd én op peil worden gehouden. We hebben het namelijk over een e-book, voorlopig uitsluitend beschikbaar via het Apple-platform. In dit levende document worden nieuwe inzichten of laatste technologische ontwikkelingen verwerkt. Een ander voordeel van de Flexo Best Practice Toolbox als e-book is de mogelijkheid tot het gebruik van video’s: de toolbox bevat talrijke video’s die uitleg en advies voorzien van bewegend beeld.

Breed gedragen initiatief
Alle sleutelspelers uit de Europese flexo-industrie hebben zich achter de toolbox geschaard. Bedrijven en toeleveranciers deelden technische informatie; hun afgevaardigden namen ook deel aan meerdere fysieke en digitale voorbereidende bijeenkomsten. Tot de participerende toeleveranciers behoorden bijvoorbeeld Uteco (flexopersen), Asahi Photo Products (plaatmateriaal), Esko (prepress - en andere software) en Kodak (hoogwaardige polymeren).

Doel: optimalisatie op alle deelgebieden
De toolbox heeft tot doel om zonder omwegen tot betere prestaties te komen in flexodruk. Die prestaties hebben betrekking op productiviteit, kleurbehoud en drukkwaliteit, efficiency tijdens productie, inkt- en droogsystemen en het materiaal- en substraatgebruik. 
The Flexo Best Practice Tool Box is zowel diepgravend als - qua opbouw en design - prettig om te lezen. Hij richt zich op ervaren gebruikers, maar vervangt niet de noodzaak van opleidingen, zo wordt gewaarschuwd. De hoofdstukken leiden de flexo-gebruiker achtereenvolgens door alle processen en praktische activiteiten en methoden die moeten leiden tot voorspelbare resultaten uit een flexopers en toebehoren. Daarbij wordt ook verwezen naar bestaande publicaties en normen die proceskarakteristieken, -specificaties en -toleranties beschrijven. Vragen die bijvoorbeeld worden geadreseerd zijn: ‘Welke acties bij prepress moet ik uitvoeren om bestanden correct te drukken? Hoe stel ik een pers in voordat ik ga drukken? En, helemaal aan het eind: ‘Hoe beoordeel ik een gedrukte sample?' 
FTA Europe benadrukt in een persverklaring het belang van deze toolbox: ‘De systematische toepassing van best practices levert zakelijke voordelen op in de vorm van een hogere productiviteit, minder afval, een consistente kwaliteit, betrouwbaarheid en een beter geborgde arbeidsveiligheid. Daarnaast leidt het tot een beter begrip en een betere samenwerking in de hele waardeketen. De resultaten zijn meetbaar in termen van kosten, tijd en kwaliteit. Generieke best practices zijn toepasbaar door alle drukkers en hun toeleveranciers, ongeacht machinemerken en merken van verbruiksgoederen.’

De Flexo Best Practice Toolbox is beschikbaar via de appstore en kost 99 euro.

 

 

Artikel delen