Plastic Madonna vraagt aandacht om plastic afval.

Plastic afval in onze voedselketen

Vandaag is op het strand van Botafogo in Rio de Janeiro het 12 meter grote beeld “Plastic Madonna” onthuld. Het beeld is een initiatief van de Nederlandse kunstenaar Peter Smith. Dopper, het Nederlandse bedrijf achter de hervulbare waterfles, voert dit project uit in Rio de Janeiro en vraagt met deze actie aandacht voor de wereldwijde problematiek rondom plastic afval dat inmiddels onze voedselketen is binnengedrongen. De Plastic Madonna - een vrouw die haar baby borstvoeding geeft - symboliseert het feit dat ongewild volgende generaties plastic zwerfafval te eten krijgen. Het beeld is gemaakt van gerecycled plastic zwerfafval dat werd verzameld tijdens beach clean-ups in Rio.

Acht miljoen ton plastic

Jan van Franeker, onderzoeker bij IMARES te Wageningen UR: ‘Jaarlijks komt er vanaf land ongeveer 8 miljoen ton plastic in zee terecht. Over de afgelopen jaren gaat het dus om tientallen miljoenen tonnen. Toch vinden we drijvend in zee in totaal niet meer dan ongeveer een kwart miljoen ton terug. Waar de rest blijft, is een groot raadsel. Mogelijk veelal stukgebroken tot kleine microplastics die gegeten kunnen worden door de kleine organismen die weer de basis vormen van voedselketens waar ook de mens van afhankelijk is.’

www.dopper.com

www.plasticmadonna.com

 

Reacties

8 juni 2016 - Amsterdam - Stichting Klean onthulde met haar team, vol trots, een schaalmodel Plastic Madonna van 1,20 meter. Een mooie mijlpaal in de aanloop naar het beeld van 12 meter.

Neem eens een kijkje in het bijgevoegde fotoalbum.
Je kunt helpen om het grote beeld te realiseren.
Je leest hier hoe;
http://www.stichtingklean.nl/klean-onthult-schaalmodel-plastic-madonna-i...

Reactie toevoegen