Beoordelingscriteria

HET PODIUM VOOR DE NEDERLANDSE
VERPAKKINGS- EN DESIGNWERELD

De jurering vindt plaats aan de hand van algemene criteria.
Naast de algemene criteria mag de jury voor iedere categorie ook nog specifieke beoordelingscriteria bepalen.

Let op: alleen inzendingen die in de inschrijfmodule in het Nederlands zijn onderbouwd, worden toegelaten. Mocht dit problemen geven, neem dan contact op met info@nlpackagingawards.nl

Algemene beoordelingscriteria

Innovatie categorieën

 

Beschermen

Een verpakking dient de inhoud te beschermen tegen zijn omgeving om op die manier de uiteindelijke gebruiker een product te geven in de conditie waarin deze wordt beloofd.

Transporteren

Een verpakking dient het mogelijk te maken om producten te verplaatsen van de producent naar de uiteindelijke gebruiker. Het veilig, efficiënt en economisch overbruggen van die afstand wordt bedoeld.

Communicatie

Een verpakking communiceert over zijn inhoud. Zorgt ervoor dat de gebruiker van die verpakking de benodigde informatie krijgt over relevante en/of noodzakelijke aspecten die betrekking hebben op het product en/of gebruik van de verpakking.

Duurzaamheid

De mate waarin de verpakking bijdraagt aan hedendaagse opvattingen over verantwoord gebruik van materialen, energie en de oplossingen voor het verwerken van de gebruikte verpakking.

Design categorieën

 

Orginaliteit en Creativiteit

Is de vormgeving vernieuwend, heeft het “eigenheid” en iconische kwaliteiten?

Consumenten relevantie

Pakt het de consument, springt het in het oog, raakt het de juiste snaar?

Vernieuwend

Is het binnen de categorie trendsettend, vernieuwend of baanbrekend?

Visuele hiërarchie

Is er een duidelijke opbouw, zodat de verschillende componenten in het design met elkaar in balans zijn. Is er een overheersend element dat houvast biedt, is het met schoonheid en oog voor detail uitgevoerd?

Relevantie

Is het design relevant voor het merk? Versterkt/onderstreept het de merkwaarden van het merkkarakter? Kortom, vertegenwoordigt het design het merk op een juiste manier?

 

Duurzame categorieën

 

Algemeen

De jury beoordeelt de duurzaamheid, de mate waarin de verpakking bijdraagt aan hedendaagse opvattingen over verantwoord gebruik van materialen, energie en de oplossingen voor het verwerken van de gebruikte verpakking.

Materiaalkeuze

Is het materiaal recyclebaar en uit hernieuwbare bron?

Hoeveelheid verpakkingsmateriaal

Is er sprake van een reductie van het materiaalgebruik?

Scheidbaarheid van materialen

Reductie CO2-uitstoot in productie of bij transport, mate waarin food waste wordt tegengegaan.

 

Specifieke beoordelingscriteria

Innovatie categorieën

In de Innovatie categorieën kunt u een techniek, een onderdeel, software of andere innovaties inzenden die rechtstreeks effect hebben op de output van machines, in de vorm van betere verpakkingen, betere materialen, hogere output of meer duurzame verpakkingen of -processen.

Innovatie Verpakkingen en Verpakkingsmaterialen

Verpakkingen en verpakkingsmaterialen die aantoonbaar vernieuwend zijn en daardoor een of meerdere functies beter vervullen, al dan niet tegen lagere kosten.

Innovatie Techniek (verpakkingsmachines, verpakkingsapparatuur en processen)

Verpakkingsmachines, technologie, software die een aantoonbare vernieuwing zijn met positieve effecten op productiviteit, kwaliteit, veiligheid, ergonomie of kosten.

Webretail

Innovatie en communicatie spelen in deze categorie een grote rol. Verzendverpakkingen voor webretail zijn niet meer weg te denken. Naast bescherming van het product speelt ook duurzaamheid een rol. Maar anders dan bij “gewone” transportverpakkingen gaat het hier om een consumentenverpakking. Easy-opening, uitpakbeleving en communicatie zijn belangrijke factoren in deze categorie. Bij de verzender speelt uiteraard het snel en op maat kunnen

opzetten en vullen van de verpakking een rol. De jury kijkt naar al deze aspecten.

Design categorieën

Drankverpakking Alcoholisch

Het gaat hierbij om alcoholische dranken inclusief 0%-varianten. Bijvoorbeeld wijnen, bieren, gedistilleerd in glas, blik of kunststof. Dit is een designcategorie, waarbij alle aspecten (2D, 3D) van merkuitstraling worden beoordeeld. Het gaat om primaire verpakkingen. Geschenkverpakkingen behoren niet in deze categorie maar in Promotionele Verpakkingen.

Non-Food

Denk hierbij aan product-verpakkingscombinaties in de categorieën huishoudelijke artikelen, wasmiddelen, doe-het-zelf, elektronische apparatuur etc. Voor beauty- en personal care producten is er een aparte categorie.

Dit is een design categorie. Het gaat dus niet om technische innovaties in de verpakking, maar puur om aspecten van design en branding.

Private Label

Een nieuwe of vernieuwde huismerklijn verpakkingen voor een product of categorie onder private label. Denk bijvoorbeeld aan de winnende inzending van 2016; de Suikerwerk-lijn van Albert Heijn. Maar het kan ook gaan om een complete restyling van het huismerk. Wilt u als merkeigenaar beoordeeld worden op merkuitstraling en design in vergelijking met andere private labels? Dan is dit de juiste categorie.

Let op: U kunt uiteraard uw private label merk ook inzenden in andere categorieën. De inzending wordt dan vergeleken met de andere merkinzendingen in die categorie. Als uw inzending gebaseerd is op technische innovatie, dan hoort deze thuis in de technische categorieën, want in de private label categorie gaat het over branding en design.

Food Houdbaar

Voorbeelden: soepen, sauzen, voedingsmiddelen in blik en pot, diepvriesproducten, kruiden en specerijen, diervoeding, zoetwaren, zoutjes. Let op: Ook softdrinks en houdbare sappen

behoren tot deze categorie. Aspecten als gebruiksgemak en duurzaamheid worden in deze categorie niet primair beoordeeld. Het gaat om het verpakkingsdesign. Om relevantie en stopping power. Wilt u de inzendingen laten beoordelen op technische innovatie? Dan is de categorie “Innovatie verpakkingen en materialen” de juiste keuze.

Promotionele Verpakkingen

Voorbeelden: actieverpakkingen, feestdagenverpakkingen, evenementenverpakkingen, geschenkverpakkingen. Het gaat hier niet om ingenieuze constructies. Die horen thuis in de technische categorieën. Hier speelt de branding een grote rol. Hoe ondersteunt het design de merkuitstraling. En fraaie geschenkverpakkingen horen ook in deze categorie. Ook relatiegeschenken kunnen in deze categorie deelnemen.

Beauty & Personal Care

Een bijzondere markt met veel fraaie verpakkingen, maar ook veel copycats. Deze design categorie vraagt om in het oog springende verpakkingsdesigns. Technische innovatie speelt hier geen rol. Een nieuw pompsysteem dat het gebruiksgemak verhoogt, hoort in de technische categorieën.

Duurzame categorieën

Duurzaamheid Food en Non-Food

Verpakkingen en oplossingen die de ecologische footprint verlagen ten opzichte van bestaande alternatieven, niet alleen door reductie van energie- en grondstoffengebruik, maar ook door tegengaan van product verspilling. Het kan gaan om reductie van verpakkingsmateriaal, om gebruik van hernieuwbare grondstoffen, om inzet van goed recycleerbare materialen, maar ook om een verpakking die uitstoot bij transport reduceert of die voedselverspilling tegengaat.

Definitie Innovatie en Design in de NLPA-wedstrijd

Innovatie betekent vernieuwing. Innovatie is de ontwikkeling en succesvolle invoering van nieuwe of verbeterde producten en diensten, productie- en distributieprocessen. Bron: economische-begrippen.nl

Verpakkingsdesign is een belangrijke component in het creëren en stimuleren van verkoop. Naast de basisfuncties transporteren, beschermen, conserveren en doseren zal materiaalkeuze, vorm en grafisch design de (huis)merkwaarden moeten uitstralen, de juiste propositie communiceren, de aandacht van de consument trekken en de consument overtuigen. Als het product voldoet aan de gecommuniceerde propositie is de kans op een herhalingsaankoop groot. De mate van vernieuwing en de relevantie ervan wordt in het jureringsproces meegenomen. Door middel van weging en score wordt de mate van vernieuwing omgezet in een score. De score bepaalt wie zich winnaar mag noemen in een categorie.

CATEGORIEËN 2023

Gezien het hoge aantal inschrijvingen in de duurzaamheidscategorie heeft de organisatie besloten deze categorie op te splitsen in duurzaamheid food en duurzaamheid non-food. Er is geen categorie meer voor displays. Transportverpakkingen kunnen een plek vinden In de innovatiecategorie. 

Dit zijn de 12 categorieën

- Duurzaamheid Food
- Duurzaamheid Non-Food
- Food Houdbaar
- Food Vers
- Private Label
- Promotionele Verpakkingen   

- Design Non-Food
-
Drankverpakkingen Alcoholisch   
- Beauty & Personal Care  
- Webretail  
- Innovatie Verpakkingen en Verpakkingsmaterialen  
- Innovatie Techniek  

INSCHRIJVEN

Inschrijven kan tot en met 21 februari. De inschrijfmodule leidt je stap voor stap door het inschrijvingsproces. Bij inschrijving is het noodzakelijk beeldmateriaal te uploaden. Zorg dus dat als je start met de inschrijving, je het beeldmateriaal liggend en staand in hoge en lage resolutie gereed hebt. Lees ook de beoordelingscriteria en de veelgestelde vragen.

NOMINATIES EN AWARD UITREIKING

  • Nominaties
    De NL Packaging Awards hebben na 3 jaar afwezigheid een iets andere opzet. Op 5 april worden de nominaties bekendgemaakt op de eerste dag van de vakbeurzen Packaging Innovations en Empack in de Brabanthallen in Den Bosch. Op die dag zijn de nominaties ook online zichtbaar op deze website en via VerpakkingsManagement.nl.
  • Award uitreiking
    De bekendmaking van de winnaars is ’s middags. Na een feestelijk ontvangst in het Singer Theater volgt de bekendmaking van de winnaars en de Runner-Up van de NL Packaging Awards. Jort Kelder is de presentator. Na afloop is er een feestelijke netwerkborrel, die tot 18.00 uur duurt. Iedere inzending heeft recht op 3 kaarten voor deze middag.

KAARTJES UITREIKING RESERVEREN

Wil je als eerste horen wanneer de ticketverkoop voor de prijsuitreiking op 26 juni in het Singer Theater in Laren van start gaat?

Meld je dan aan via het formulier en krijg zodra de ticketverkoop is geopend een mail met meer informatie.

Houd mij op de hoogte wanneer ik tickets kan kopen:

OVER DE ORGANISATOR

VM-logo-2014_white (1)De NL Packaging Awards wordt georganiseerd door VerpakkingsManagement. Het kennisplatform voor de verpakkende industrie. VerpakkingsManagement is al meer dan 30 jaar dé partner voor de verpakkings- en de verpakkende industrie. Via print en online blijven professionals volledig op de hoogte van de ontwikkelingen in de verpakkingsindustrie. In print doen we 11x per jaar uitgebreid verslag van nationaal en internationaal nieuws, bieden we diepgaande vakinformatie en behandelen we inspirerende praktijkvoorbeelden. VerpakkingsManagement is aanwezig op de belangrijke (internationale) vakbeurzen en publiceert over de ontwikkelingen en noviteiten die daar worden gepresenteerd. Bekijk hieronder onze meest recente berichten.