Statiegeld op blik: dit moet je ervoor regelen!

Statiegeld op blik invoering per 1 april 2023

Statiegeld op blik: dit moet je ervoor regelen!

Of het nu om één blikje of miljoenen blikjes per jaar gaat: producenten, merkeigenaren en importeurs dienen vanaf 1 april 2023 te voldoen aan de statiegeldverplichting op blik. Benieuwd wie in welke situatie verantwoordelijk is voor de statiegeldafhandeling? En wat je hiervoor moet regelen? Lees het hier!

Wanneer ben je verantwoordelijk?

In de volgende situaties ben je verantwoordelijk voor het heffen van statiegeld en alles wat daarbij komt kijken. 

  • Produceren als merkeigenaar
    Je bent een in Nederland gevestigde producent én merkeigenaar, die aan afnemers in Nederland levert.
  • Merkeigenaar die productie uitbesteedt
    Je bent een in Nederland gevestigde merkeigenaar, die de productie uitbesteedt en aan afnemers in Nederland levert.
  • Importeren en op de Nederlandse markt brengen
    Je bent een in Nederland gevestigde importeur, die aan afnemers in Nederland levert. 
  • Produceren en in eigen horecaonderneming verkopen (brouwerijen)
    Je bent een in Nederland gevestigde brouwerij, die in de eigen horecaonderneming verkoopt.

 

‘Vanuit Statiegeld Nederland zijn er al diverse presentaties geweest en er is een handleiding beschikbaar. Toch zijn er nog heel veel vragen bij kleine brouwers, terwijl het al op 1 april ingaat.’

Reactie vanuit de brouwersbranche


Volgens Bernd Beersma, bestuurslid van CRAFT (de branchevereniging voor onafhankelijke brouwerijen) en eigenaar van Kleine Beer Brouwerij in Lemmer, zorgt de invoering van statiegeld op blik voor onrust onder kleine brouwers: ‘Er komt nogal wat over ons heen; statiegeld op blik is echt een hoofdpijndossier. Vanuit Statiegeld Nederland zijn er al diverse presentaties geweest en er is een handleiding beschikbaar. CRAFT is ook bezig met een handleiding en een one pager. Toch zijn er nog heel veel vragen bij kleine brouwers, terwijl het al op 1 april ingaat.’ Voor zijn eigen brouwerij hoeft Beersma geen actie te ondernemen, omdat hij zijn bieren alleen op fles afvult. ‘Maar er zijn collega’s die alleen nog maar op blik afvullen. En 1 april is dichterbij dan je denkt.’
Statiegeld Nederland statiegeld op blikjes
Statiegeld Nederland poster: Statiegeld op blikjes. Wat komt erbij kijken?

Statiegeld invoeren? Dit zijn de stappen in een notendop!

  1.  Aanmelden bij Statiegeld Nederland. Vraag via info@statiegeldnederland.nl een link naar de producentenportal aan en lever daar de productinformatie aan. 
  2. Aanmelden bij Afvalfonds Verpakkingen via dit aanmeldformulier
  3. (Nieuwe) EAN-code opvragen bij GS1. 
  4. De blikjes voorzien van het statiegeldlogo. Hiervoor gelden 2 richtlijnen: het logo moet minimaal 2 mm en duidelijk leesbaar zijn.
  5. Periodieke opgave doen bij Afvalfonds Verpakkingen. Deze periodieke opgave is tweeledig: op basis van de Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) betaal je 15 cent statiegeld per blikje en een producentenbijdrage van 0,2 cent. Daarnaast betaal je een afvalbeheerbijdrage van 1 cent per kilo. 

 

Wil je een innamepunt worden?

Je kunt je hiervoor aanmelden via het aanmeldformulier innamepunt

Het statiegeldtraject in kaart

De producent/importeur/merkeigenaar (PIM) betaalt statiegeld per geproduceerd/geïmporteerd blikje. Vervolgens brengt de PIM dit in rekening bij de afnemer per afgenomen blikje. Innamelocaties, al dan niet met een Reverse Vending Machine (RVM), geven aan Statiegeld Nederland op hoeveel blikjes er zijn ingeleverd en krijgen het totaal aan statiegeld terugbetaald. Stel: een supermarkt verkoopt 100.000 blikjes en er worden slechts 80.000 blikjes ingeleverd. In dat geval blijft het resterende bedrag bij Statiegeld Nederland. In eerste instantie omdat consumenten na onbepaalde tijd alsnog de blikjes kunnen inleveren. Wordt het resterende bedrag dusdanig groot dat er voldoende reserves zijn, dan zal Statiegeld Nederland dit investeren in de verbetering van het statiegeldsysteem. 

 

Artikel delen