Metsä Board en Finse startup slaan handen ineen

Metsä Board en Finse startup slaan handen ineen

Een samenwerking tussen de Finse startup The Paper Lid Company en kartonproducent Metsä Board, onderdeel van Metsä Group, heeft geleid tot de ontwikkeling van een 100% recyclebare kartonnen deksel voor meeneembekers.

Geen verpakkingsnieuws meer missen? Aarzel niet, neem een abonnement op VerpakkingsManagement en krijg het eerste jaar 30% korting.


De samenwerking tussen Metsä Board en The Paper Lid Company heeft geresulteerd in een 100% recyclebare deksel voor meeneembekers.
De samenwerking tussen Metsä Board en The Paper Lid Company heeft geresulteerd in een 100% recyclebare deksel voor meeneembekers.

De deksel is geproduceerd van volledig recyclebare dispersie barrière karton en is geschikt voor zowel warme als koude dranken. De door The Paper Lid Company ontwikkelde nieuwe technologie geeft het karton de gewenste vorm. Het resultaat is een deksel uit één stuk dat op zijn plaats wordt geklikt en volgens de kartonproducent prestaties biedt die vergelijkbaar zijn met die van een traditionele kunststof deksel.

Metsä Board: ‘Circulaire economie-gedachte centraal’

‘Het verminderen van de hoeveelheid plastic afval is een kwestie van cruciaal belang en samen met onze partners zijn we voortdurend bezig met het ontwikkelen en testen van nieuwe innovatieve oplossingen waarbij de circulaire economie-gedachte centraal staat’, zegt Ilkka Harju, Packaging Services Director EMEA en APAC bij het bedrijf. ‘De kartonnen deksel is een prachtig voorbeeld van zo'n oplossing.’

‘Het creëren van een 100% recyclebare kartonnen deksel is iets waar we al vele jaren aan werken en dankzij de steun van Metsä Board zijn we in staat geweest om een functionele oplossing te creëren’, zegt Matti Salonoja, oprichter van The Paper Lid Company.

Interesse in nieuwe deksel

De interesse voor de nieuwe oplossing is groot en de productie-installaties van het bedrijf in Masku, in het zuidwesten van Finland, zijn klaar om te gaan produceren.


De CO2-voetafdruk van een kartonnen deksel is meer dan 50% lager dan die van een plastic deksel.
De CO2-voetafdruk van een kartonnen deksel is meer dan 50% lager dan die van een plastic deksel.

‘Ik ben enorm gespannen dat ik dit concept op de markt kan brengen’, zegt Salonoja. ‘Karton gemaakt van hernieuwbare verse vezels is van nature een duurzame grondstof en door onze expertise te bundelen met die van Metsä Board zijn we erin geslaagd een nieuwe oplossing te ontwikkelen die volgens ons een enorm potentieel heeft om de markt van de meeneembekers te veranderen.’

De koolstofvoetafdruk van een kartonnen deksel is meer dan 50% lager dan die van een plastic deksel en het is volledig recyclebaar, claimen beide ondernemingen.

Artikel delen