Nederlands recyclingsucces in Marokko

Nederlands recyclingsucces in Marokko

De Marokkaanse retailer Marjane en de Franse retailer Carrefour werken in Marokko samen met het Nederlandse Searious Business om verpakkingsafval van plastic flesjes aan te pakken. Het land genereert jaarlijks 1 miljoen ton plastic afval maar slechts 7% hiervan wordt gerecycled. De rest komt terecht op stortplaatsen of in het milieu. Tijd voor actie.

Vanaf 20 maart konden supermarktklanten loyaliteitskaartbeloningen verdienen door te kiezen voor herbruikbare voedselcontainers en plastic flessen in te leveren voor recycling.

Bij de eerste pilot, het recyclingprogramma van bottle to bottle, worden klanten uitgenodigd om plastic PET-flessen in te leveren bij een speciaal inzamelpunt. Voor elke geretourneerde fles ontving de klant een voucher of loyaliteitskaartpunten om in de winkel te besteden.

De flessen worden gerecycled tot food-grade plastic voor gebruik in nieuwe flessen. Volgens Searious Business zouden alleen al in de stad Rabat elk jaar meer dan 26 miljoen flessen kunnen worden ingezameld. Dit komt naar verluidt neer op een besparing van 790 ton CO2 en 530 ton vermeden plastic afval.

Succes

‘Het project is zo goed ontvangen door de klanten en het management van Marjane, dat de retailers hebben besloten om veel eerder dan gepland uit te rollen naar een tweede locatie in Salé’, zegt Anna-Lena Henke van Searious Business.

‘We hebben een enquête gehouden onder klanten en de reacties waren heel positief. 93% van de ondervraagde klanten keken al lange tijd uit naar een inzamelsysteem voor plastic, want er is geen formele inzameling voor recycling in Marokko. Consumenten vinden het niet leuk om het in de prullenbak te gooien en zijn blij dat er iets gebeurt. Ze willen hun flessen graag retourneren, zelfs zonder de financiële stimulans. 67% van de klanten retourneerde 10-20 flessen per keer, wat aangeeft dat ze bereid zijn om flessen thuis te sparen en ze in één keer mee te nemen.’

Herbruikbare voedselcontainers

De tweede pilot is gericht op het verminderen van plastic voedselcontainers voor eenmalig gebruik door ze te vervangen door een herbruikbaar alternatief. Klanten van delicatessezaken worden aangemoedigd om te kiezen voor een herbruikbare verpakkingen die geen afval veroorzaakt. Ze betalen een kleine borg voor de kunststof verpakking die ze terugkrijgen als ze de verpakking terugbrengen naar de winkel.


Naast flesseninzameling loopt er een tweede project waar kunststof bakjes van gerecycled kunststof wordt ingezet om herbruikbare bakjes te maken. Klanten betalen een kleine borg voor deze kunststof verpakkingen die ze terugkrijgen als ze de verpakking terugbrengen naar de winkel.

De herbruikbare verpakkingen worden gewassen en hergebruikt. Als het op grote schaal wordt toegepast, zegt Searious Business dat de stad Rabat alleen al een enorme hoeveelheid plastic afval van 5.000 ton kan vermijden en 14.000 ton CO2 per jaar kan besparen.

Meer tijd nodig

‘De herbruikbare container werkt prima, maar het heeft meer tijd nodig om ingeburgerd te raken bij klanten’, zegt Anna-Lena Henke. ‘We hopen dat we tegen het einde van de pilot de supermarkten ervan kunnen overtuigen dat dit een waardevol concept is. Daarnaast hopen we dat de overheid nationale wetgeving invoert voor het inzamelen en recyclen van plastic.’

Artikel delen