Opvulchips van industriële broodresten

Opvulchips van industriële broodresten

Gentse biochemiestudenten van HOGENT hebben een manier gevonden om van oude broodresten van industriële bakkers opvulchips te maken. Het zijn biodegradeerbare geschuimde chips die producten in een verpakking beschermen tegen schokken. Deze zogenoemde Loaf Foam chips kunnen opvulchips uit polystyreen of plastic vervangen.

Met hun project Loaf Foam maken de studenten uit het zetmeel van oude broodresten opvulchips die biologisch afbreekbaar zijn. De grondstof voor de chips komt van grote hoeveelheden broden van industriële bakkerijen uit Vlaanderen die anders met het afval meegaan. Het bedrijf Trotec uit Veurne verzamelt en verwerkt het brood tot een product dat geschikt is voor de geschuimde chips.

Bio-afbreekbaar

Het gaat om broden die te hard gebakken zijn of niet voldoen aan een aantal strenge technische specificaties. Of broden die beschadigd raken tijdens transport. Een klein deel van het brood wordt gebruikt in biogascentrales en veevoeder. De toepassing van de studenten gaat een stap verder door er duurzame opvulchips van te maken.
Volgens de studenten zijn de opvulchips biologisch afbreekbaar en niet schadelijk voor het milieu. Het maken van de opvulchips zit nog in een testfase. De studenten behaalden met hun Loaf Foam project de derde plaats in een Europese studentencompetitie. Zij willen nu een start-up beginnen met de steun van het E-Lab van HOGENT.


Belgische studenten van HOGENT ontwikkelen bio-afbreekbare bufferchips.

Artikel delen