Recyclebare ijsverpakking

Recyclebare ijsverpakking

Sacred Serve is een vier jaar oud bedrijf dat handgemaakt, plantaardig ijs produceert. Het bedrijf heeft een missie om te bewijzen dat ‘al het voedsel meer helend kan en moet zijn dan schadelijk voor zowel lichaam als de planeet’.

Geen verpakkingsnieuws meer missen? Neem een abonnement op VerpakkingsManagement!

Als onderdeel van haar credo om Moeder Natuur te beschermen, is het bedrijf zich ook bewust van de milieu-impact van de verpakking die wordt toegepast voor haar ijs.

Sacred Serve ijsverpakking


Sacred Serve verpakt haar veganistisch ijs in een recyclebare kartonnen verpakking.
Sacred Serve verpakt haar veganistisch ijs in een recyclebare kartonnen verpakking.

Onlangs is de ijsproducent erin geslaagd om als eerste een 100% recyclebaar, plasticvrij ijskarton te gebruiken dat ook biologisch afbreekbaar en composteerbaar is. Aan de binnenkant is de verpakking voorzien van een voedselveilige barrièrecoating op waterbasis, claimt de onderneming. De nieuwe verpakking is een duurzamere versie van de kartonnen variant die Sacred Serve heeft gebruikt sinds de lancering van haar veganistisch ijsassortiment. Er is gekozen voor karton uit één stuk, omdat het ontwerp de hoeveelheid verpakking vermindert ten opzichte van een traditionele pint verpakking (gerecyclede verpakking), er is namelijk geen deksel nodig.

Plasticvrij alternatief

Zoals standaard voor papieren verpakkingen voor bevroren producten werd voor de oorspronkelijke ijsverpakking een polyethyleen coating toegepast. Dit om de inhoud te beschermen tegen vocht en het kunnen weerstaan van vriestemperaturen, maar daardoor was de verpakking niet recyclebaar.

Donewald: ‘Toen ik onze allereerste verpakking kocht, kwam ik er achter dat er geen plasticvrije, duurzame opties waren. Ik heb enorm gezocht naar een alternatief. Uiteindelijk vond ik verschillende oplossingen die plantaardig waren of minder plastic bevatten, maar niets écht plasticvrij.’

Ze voegt eraan toe dat terwijl ze keek naar andere opties dan een papieren verpakking, ze zich niet op haar gemak voelde bij het gebruik van een volledig plastic verpakking, ongeacht de recyclebaarheid.

‘Het is geen geheim wat plastic afval heeft gedaan met ons milieu en de gezondheid van iedereen die er woont, inclusief mensen’, zegt ze. ‘Microplastics worden ook een enorm milieu- en gezondheidsprobleem, en ik denk dat het van groot belang is om dit volledig uit de toeleveringsketen te verwijderen. Het grootste deel van het plastic dat in het milieu wordt aangetroffen, is afkomstig van CPG-verpakkingsafval.’


De Sacred Serve-ijsverpakking is afgeleid van de Delipac cup.
De Sacred Serve-ijsverpakking is afgeleid van de Delipac cup.

Haar zoektocht naar een plasticvrij alternatief leidde haar naar Delipac, een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde verpakkingsproducent. Dit bedrijf heeft acht jaar lang onderzoek gedaan naar een plasticvrije kartonnen verpakking voor voedsel en dranken en ontwikkelde de Delipac cup. De Sacred Serve ijsverpakking is hiervan afgeleid.

Bron: Packaging World

Artikel delen