Van PET-fles tot LEGO-blokje

Van PET-fles tot LEGO-blokje

De LEGO Group heeft een prototype LEGO-steen onthuld, die gebruik maakt van PET-plastic uit afgedankte flessen. Het is de eerste steen die is gemaakt van gerecycled materiaal en voldoet aan de kwaliteits- en veiligheidseisen van het bedrijf.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!


Het prototype is gemaakt van gerecycled PET dat afkomstig is van leveranciers in de Verenigde Staten die de door de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) en de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) goedgekeurde processen gebruiken om de kwaliteit te waarborgen. Een plastic PET-fles van één liter levert gemiddeld genoeg grondstof voor tien 2 x 4 LEGO-stenen.

Nog niet in productie

Het zal nog enige tijd duren voordat stenen van gerecycled materiaal in LEGO-productdozen verschijnen. Het team zal doorgaan met het testen en ontwikkelen van de PET-formulering en vervolgens beoordelen of het naar de proefproductiefase kan gaan. Deze volgende testfase zal naar verwachting minstens een jaar duren. Hieronder het tijdpad van de ontwikkeling.



Versterkt

De materiaalsamenstelling waarvoor patent is aangevraagd, verhoogt de duurzaamheid van PET om het sterk genoeg te maken voor LEGO-stenen. Het innovatieve proces maakt gebruik van een op maat gemaakte samenstellingstechnologie om het gerecyclede PET te combineren met versterkende toevoegingen.

Vooruitgang

Vice-president Milieuverantwoordelijkheid bij de LEGO Group, Tim Brooks, zei: ‘We zijn super enthousiast over deze doorbraak. De grootste uitdaging op onze duurzaamheidsreis is het heroverwegen en innoveren van nieuwe materialen die net zo duurzaam, sterk en van hoge kwaliteit zijn als onze bestaande stenen - en die passen bij LEGO-elementen die in de afgelopen 60 jaar zijn gemaakt. Met dit prototype kunnen we laten zien welke vooruitgang we boeken.’

Bron: LEGO

Artikel delen