Tijdens de K 2025 in Düsseldorf presenteert MEAF Machines in Yerseke een nieuwe technologie voor de verwerking van gerecycled PET (rPET). De zogeheten Xtender – ontwikkeld in samenwerking met een Italiaanse partner – maakt het mogelijk om de intrinsieke viscositeit (IV) van rPET op efficiënte wijze te verhogen in de gesmolten fase.
De technologie kan zowel op nieuwe als bestaande enkel- of dubbelschroefsextruders worden geïntegreerd en is bedoeld voor producenten van folie en plaat op basis van post-consumer en post-industrial rPET. De kern van de Xtender-technologie is een schijvensysteem dat direct na de extruder wordt geplaatst. De polymeren worden in vloeibare toestand via een reeks wigvormige schijven geleid, waarbij onder vacuüm ongewenste gassen en verontreinigingen worden verwijderd.
Door gecontroleerde verwarming en koeling, gecombineerd met inline-viscometers en een instelbare toevoer voor additieven, wordt het polycondensatieproces geoptimaliseerd om de IV-waarde te verhogen. Volgens MEAF zorgt de opbouw van het systeem voor een 72 keer groter smeltoppervlak dan bij conventionele dubbelschroefextrusie, wat bijdraagt aan een nauwkeurige regeling van de reactieomstandigheden.
'Deze nieuwe technologie stelt PET-verwerkers in staat om Post Consumer Recycled (PCR) en Post Industrial Recycled (PIR) materiaal met een lage IV-waarde – zowel van eigen als externe bronnen – om te zetten in een hoogwaardige folie'
Vergroten gerecycled, rigide verpakkingsmateriaal
'In de EU wordt veel aandacht besteed aan het vergroten van het aandeel gerecycled, rigide verpakkingsmateriaal in nieuwe producten. Deze nieuwe technologie stelt PET-verwerkers in staat om Post Consumer Recycled (PCR) en Post Industrial Recycled (PIR) materiaal met een lage IV-waarde – zowel van eigen als externe bronnen – om te zetten in een hoogwaardige folie', aldus Ardjan Houtekamer, technisch directeur bij MEAF Machines. 'De volgende stap in de ontwikkeling van de Xtender-technologie is het verkrijgen van FDA- en EFSA-goedkeuring voor de productie van PET voor levensmiddelen met 100% gerecycled materiaal, zonder de noodzaak van barrièrelagen van nieuw materiaal.'