PET flessenblaasmachine bestaat 40 jaar

PET flessenblaasmachine bestaat 40 jaar

Machineproducent Sidel bracht haar eerste SBO blaasmachine voor kunststof flessen in 1980 op de markt. In het begin was de fles van polyvinylchloride (PVC), bijvoorbeeld die van Vittel of Lesieur. Dit plastic kreeg later een slecht milieuimago en producenten stapten over op polyethyleentereftalaat (PET).

Makkelijk te vormen, stevig en transparant, dit polyester wordt vandaag de dag nog steeds op grote schaal gebruikt voor het verpakken van allerhande dranken. Sidel is één van de bedrijven die hiervoor de zogenoemde stretch blow molding machines levert.
Flessenwater in een PET-fles is tegenwoordig een commodity. In kleine formaten van 30 of 50 cl of in grote 1 of 1,5 liter flessen. Naast water heeft het verpakken van sappen en frisdrank een enorme vlucht genomen. Daarnaast is PET geschikt voor het verpakken van producten voor de verzorging en persoonlijke hygiëne. Het heeft zich ook ontwikkeld in melk en eetbare oliën. Dit alles zou echter waarschijnlijk nooit zijn gebeurd zonder een economisch en efficiënt productieproces.

Twee stappen

De eerste industriële blow molding machine werd in 1980 gelanceerd door Sidel in Le Havre (Seine-Maritime), waar het bedrijf werd opgericht. De SBO machine, wat staat voor soufflage biorienté, was ontwikkeld voor koolzuurhoudende dranken, in het bijzonder frisdrank. Deze eerste machines werden ontwikkeld voor Coca-Cola en maakte gebruik van het een tweestaps fabricageprincipe, bestaande uit het blazen van een PET-preform die op een andere machine waren geïnjecteerd. Het proces is niet veranderd. Het is echter verbeterd.

90.000 per uur

Sidel viert in 2020 vier decennia PET-flessen en de machines om ze te maken. De nieuwste versie van zijn vlaggenschipblazer, gelanceerd in 2013, genaamd EvoBlow, bereikt een snelheid van 90.000 flessen per uur op een mineraalwater productiesite, waardoor het de snelste productietool ter wereld is voor deze productcategorie, aldus Sidel.
Ter vergelijking: de SBO uit 1980 had een capaciteit van slechts 3.600 flessen per uur, of 25 keer zo langzaam. Tussen de twee machines hebben verschillende innovaties het proces verbeterd, zoals voorverwarming om asymmetrische containers te produceren, Actis waarmee de binnenwanden kunnen worden gecoat met een barrière om de levensduur van het product te verlengen, of Predis, een proces dat de preform te ontsmet.

Industrie 4.0

De laatste verbeteringen aan de EvoBlow plaatst deze apparatuur in de dynamiek van Industrie 4.0. Met IntelliBlower detecteert en verwijdert de machine bijvoorbeeld zelf procesafwijkingen om de consistentie en kwaliteit van de productie te waarborgen. De operator grijpt nauwelijks meer in. In het beste geval kijkt hij naar wat er gebeurt op een tablet. Zelfs het wisselen van matrijzen is nu geautomatiseerd.
Sidel heeft de laatste jaren veel gedaan om de impact van zijn machines op het milieu te verminderen door het lucht- en energieverbruik of het gebruik van chemicaliën en water tijdens wasactiviteiten te beperken. De fabrikant heeft er ook voor gezorgd dat zijn flessen een kleinere ecologische footprint hebben door hun dikte te verminderen en daarmee het gebruik van plastic te verlagen.

Artikel delen