Smurfit Kappa ziet evenwicht in golfkartonindustrie veranderen

Smurfit Kappa ziet evenwicht in golfkartonindustrie veranderen

‘Door de ontwikkelingen op de consumentenmarkt en beschikbaarheid van papier in Europa is het evenwicht in de golfkartonindustrie veranderd’, zegt Erik Bunge, CEO Smurfit Kappa Corrugated Benelux. ‘Dit heeft effect op de beschikbare productiecapaciteit en onze input kosten. Wij zijn daarom genoodzaakt de kostenstijging op papier en inflatie door te voeren in de eindprijs, om daarmee onze leverbetrouwbaarheid naar onze klanten te blijven garanderen in 2021.’

Consumenten zijn in 2020 anders gaan kopen, onder andere door de strenge Covid-19 maatregelen. Dit heeft een sterk effect op de toenemende vraag naar golfkartonnen verpakkingen en de kartonprijs. Zo heeft de online handel in 2020 43% meer omgezet dan in 2019, aldus CBS, waarbij het golfkarton van Smurfit Kappa een belangrijke rol speelt als verzendverpakking. Daarnaast is er meer vraag naar duurzamere verpakkingsoplossingen, waarbij karton een goed alternatief is voor plastic. Een goed voorbeeld hiervan is TopClip, een kartonnen oplossing van Smurfit Kappa voor multipack verpakkingen als vervanging van plastic krimpfolie.

Beschikbaarheid papier

De effecten van Covid-19 leiden er ook toe dat in sommige regio's van Europa de inzameling van (oud) papier stagneert. Na het verbod op import van oud papier door de Chinese autoriteiten (2019), is de vraag naar papierpulp en containerboard vanuit China sterk toegenomen. Deze ontwikkelingen hebben grote impact op de beschikbaarheid van papier in West-Europa. ‘Het inzamelen van (oud) papier in de Benelux is goed op peil’, zegt Henri Vermeulen, VP Recovered Paper. ‘Doordat Smurfit Kappa eigen recycling depots, papierfabrieken en golfkartonfabrieken heeft, zijn we in staat met korte lijnen een hoge leverbetrouwbaarheid te realiseren in de keten.’


Door de effecten in Europa op het vlak van (oud) papier, wordt de verpakkingsindustrie in 2021 geconfronteerd met hoge papierprijsstijgingen ten opzichte van Q4 2020.

Inflatie en leverbetrouwbaarheid Smurfit Kappa

Smurfit Kappa heeft in 2020 slagvaardig gereageerd op de groeiende vraag, om daarmee hun klanten te blijven leveren. Echter, door de effecten in Europa op het vlak van (oud) papier, wordt de verpakkingsindustrie in 2021 geconfronteerd met hoge papierprijsstijgingen ten opzichte van Q4 2020. Daarnaast zijn bijkomende inflatiekosten en additionele kosten gerelateerd aan Covid-19-maatregelen niet volledig gecompenseerd, ondanks gerichte maatregelen om loon, loon gerelateerde en logistieke kosten terug te dringen. Vandaar dat Smurfit Kappa genoodzaakt is de kostenstijging op papier en inflatie door te voeren op de eindprijs.

Artikel delen