3 vragen aan … Felix Rietveld, accountmanager bij Vrijdag Premium Printing

Felix Rietveld accountmanager Vrijdag Premium Printing

3 vragen aan … Felix Rietveld, accountmanager bij Vrijdag Premium Printing

Voor onze wekelijkse rubriek '3 vragen aan' vroegen we deze keer Felix Rietveld, accountmanager bij Vrijdag Premium Printing, naar de techniek en mogelijkheden van 3D design. 

Welke techniek komt er aan te pas bij 3D reliëf voor verpakkingen?

3D reliëf komt tot stand door het letterlijk vervormen van papier of karton. De druktechniek die we daarvoor gebruiken is pregen, waarbij papier of karton tussen twee clichés wordt geperst. Deze clichés passen exact op elkaar en zorgen voor een scherpe afdruk. Het reliëf dat daardoor ontstaat, creëert een 3D effect. Dit driedimensionale reliëf kan omhoog (embossing) of omlaag (debossing) worden gevormd. Embossing creëert een afbeelding of tekst die oprijst uit materiaal, terwijl debossing het 3D reliëf omlaag duwt in het materiaal. Er kunnen veel verschillende 3D reliëfeffecten gedrukt worden, afhankelijk van een aantal factoren:

  • Het is mogelijk om reliëf met gelijke hoogte of met multi-level te drukken. Bij enkellaags reliëf is de diepte of hoogte in het hele beeld gelijk. Bij multi-level reliëf worden er verschillende dieptes of hoogtes gedrukt.
  • 3D reliëf kan all-over of als detail worden gebruikt.
  • Ook papier- en kartonsoorten hebben invloed op de mate van het 3D reliëfeffect. Per papiersoort kunnen de 3D effecten namelijk sterk verschillen.  
  • Daarnaast hebben andere drukwerkeffecten in combinatie met 3D reliëf invloed op de look & feel hiervan.

 

Vrijdag Premium Printing 3D design
3D design sigarenbandje

Waarom kiezen merken voor 3D elementen?


3D effecten vergroten de aantrekkingskracht van de verpakking. Reliëf geeft structuur aan het oppervlak en brengt papier of karton tot leven. Vaak willen mensen 3D reliëf aanraken. Zowel de visuele aantrekkingskracht als de tast beïnvloeden de beleving en de indruk van een product en merk. 3D reliëf voegt luxe toe aan het drukwerk. We zien dan ook dat veel fabrikanten van luxe merkartikelen 3D reliëf toepassen. 3D reliëf op een verpakking of etiket straalt professionaliteit uit en kan de visuele aantrekkingskracht van een merk sterk verbeteren. 

 

Welke trends zijn er momenteel en welke verwachtingen heb je voor de toekomst van 3D reliëf?

Een belangrijke trend is duurzaamheid en 3D reliëf is misschien wel het duurzaamste drukwerkeffect. Het reliëf brengt papier of karton tot leven zónder gebruik te maken van inkt, vernis, folie of andere materialen. Op de meeste papier- en kartonsoorten kan 3D reliëf worden gedrukt, maar helaas niet op alle. Reliëfeffecten zijn in principe wel geschikt voor alle etiketten en verpakkingen. 3D reliëf komt het best tot zijn recht als het all-over op papier of karton wordt gebruikt of in detail om metallic effecten op te lichten. Verder zien we dat er steeds meer vraag is naar premium producten, de zogeheten premiumization, en 3D reliëf past daar goed bij.
Vrijdag Premium Printing embossing Vrijdag Premium Printing 3d reliëf
Artikel delen