Introductie van koffievrije koffie van Northern Wonder

Introductie van koffievrije koffie van Northern Wonder

DISRUPTIVE DESIGN VOOR NORTHERN WONDER

De coffee free coffee van Northern Wonder smaakt en ruikt als koffie, bevat cafeïne en kent dezelfde zetmethoden als koffie, zonder dat er een koffieboon aan te pas komt. De vogels die verwerkt zijn in het verpakkingsdesign en de merknaam leggen de link met het regenwoud, want koffie is één van de veroorzakers van ontbossing.

De vogels die verwerkt zijn in het verpakkingsdesign en de merknaam leggen de link met het regenwoud

Met uitsluitend noordelijke producten, zoals rogge, gerst en kikkererwten, weet de start-up de typische koffiesmaak te maken. Inderdaad een wonder. En heel noodzakelijk, vertelt CEO David Klingen: ‘Koffie is in toenemende mate een veroorzaker van ontbossing en dat komt door twee ontwikkelingen.

In India en China drinken steeds meer mensen koffie, dat zijn echt heel veel mensen. Bovendien verplaatsen de koffieteeltgebieden zich als gevolg van klimaatverandering. Dit gaat ten koste van de laatste regenwoud gebieden.

Filterkoffie en capsules voor de Nespresso machine

Wij willen de ontbossing tegengaan met koffie van niet-tropische grondstoffen. Momenteel hebben wij filterkoffie en capsules voor de Nespresso machine, beide producten zijn er in een variant met of zonder cafeïne.’

Combat deforestation

Strategisch communicatie- en designbureau Mattmo was in een vroeg stadium betrokken bij de merkpositionering. Klingen: ‘We hebben samen gespard, de merknaam bedacht en naar de juiste huisstijl en verpakking gezocht.’ Creative director Paul van Ravestein omschrijft Northern Wonder als een disrupter: ‘We wilden positief de barricades op en het verhaal playful vertellen in plaats van een dramaverhaal ervan te maken, ook al is het onderwerp verschrikkelijk. En met zo’n unieke propositie is het belangrijk om er uniek uit te zien. Het koffieschap is over het algemeen dark en alle merken doen elkaar na. Wij kozen daarom voor wit en gebruikten een divers en onderscheidend palet aan kleuren per product. De woorden coffee free coffee zijn groter dan het logo en het cirkeltje gevormd door de woorden combat deforestation is een soort beeldmerk.’

Vogelachtige creatures

Het verpakkingsdesign is volgens Van Ravestein geen hapklaar koekje: ‘We wilden consumenten echt challengen om te blijven kijken. Hoe langer je kijkt, hoe meer vogelachtige creatures je namelijk ontdekt. Ook in de letters van het logo. Deze vogels leggen de link met het regenwoud.

Op de achterkant van de verpakking staat veel tekst, wat per definitie een inhoudelijkere uitstraling geeft.’ ‘Op verpakkingsgebied zijn we niet het wiel aan het uitvinden’, vervolgt Klingen. ‘Wij zien ons product als koffie en daarom heeft het een gewone koffieverpakking. De focus van onze duurzaamheidsactiviteit ligt echt op het product. Maar de capsules voor de Nespresso-machine vroegen wel extra aandacht, omdat deze veel verpakkingsmateriaal nodig hebben voor relatief weinig koffie. We accepteren het concept van de capsules en doen het zo duurzaam mogelijk. Daarom zijn onze capsules composteerbaar.’

Food technology Northern Wonder richt zich voornamelijk op twee doelgroepen.

Klingen beschrijft deze als de idealisten en de trendvolgers:

‘De idealisten zijn al duurzaam bezig, bijvoorbeeld met zonnepanelen en een groene bank, en zien in onze koffie een volgende groene stap.

De trendvolgers zijn meer de computernerds, die altijd nieuwe gadgets hebben. Zij zien onze koffie als food technology en zijn nieuwsgierig, willen het proberen.’

Verkrijgbaarheid

Momenteel zijn de producten alleen via de eigen website verkrijgbaar, omdat de koffie nog volop in ontwikkeling is. ‘In de kern zijn we nog een R&D minded bedrijf en mensen mogen alvast proeven wat we hebben. We willen eerst een community opbouwen om te leren wat mensen van de koffie vinden.

Als je de verkoop via je eigen kanaal doet, heb je veel meer zicht op wie de gebruikers zijn. Natuurlijk mag Albert Heijn ons gerust al bellen.’ Grote stappen De toekomst van Northern Wonder heeft Klingen duidelijk voor ogen: ‘We zijn ambitieus en gaan grote stappen maken. Over twee á drie jaar is onze koffie all over.

Qua smaakontwikkeling zijn we op het punt dat als je een cappuccino of latte maakt, je geen verschil proeft met gewone koffie. In de komende vijf á tien jaar verwachten we echt heel lekkere koffie te ontwikkelen. Het is een reis die we maken. En ik zie een parallel met de vleesvervanger. Hoe meer deze op vlees lijkt, hoe meer mensen ‘m omarmen. Toch was er vijftien jaar geleden al vraag naar. Zo kan het met onze koffie ook gaan óf het kan net zo snel gaan als Oatly, de vegan haverdrank. In elk geval willen we uiteindelijk vier verkoopkanalen bedienen: retail, horeca, kantoren en instituties en e-commerce.’

David Klingen serves the first cup of Coffee Free Coffee at the Northern Wonder launch event (1)
David Klingen serveert de eerste kop koffievrije koffie tijdens het lanceringsevenement van Northern Wonder
Artikel delen