Koeckebackers combineert een sociale missie met bakkersambacht en biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een traject van betaald werk, begeleiding en ontwikkeling. Sinds de oprichting in 2014 hebben 33 mensen deelgenomen aan het programma, waarvan er 29 zijn doorgestroomd naar duurzaam betaald werk.

Smaak, merk en missie als uitgangspunten
Voor het ontwerp van de nieuwe verpakking werd Arjen Klinkenberg ingeschakeld, bekend als creative director bij Tony’s Chocolonely en ontwerper van het originele logo. Volgens Klinkenberg was het uitgangspunt duidelijk: ‘Smaak, merk en missie zijn de drie elementen waardoor iemand voor Koeckebackers zal kiezen, en in die volgorde. Een lekkere koek in een verpakking die in het oog springt, en die de wereld iets mooier maakt.’
Hij legt uit dat het ontwerp consumenten vooral moet verleiden met het product zelf. Daarom is gekozen voor transparantie: ‘We laten de koek deels zien. Mensen kopen op het moment van keuze vooral iets lekkers. De verpakking moet dat faciliteren, en tegelijkertijd op een pakkende manier het sociale verhaal vertellen.’
Visuele vertaling van de sociale missie Koeckebackers
Koeckebackers wil de maatschappelijke missie zichtbaar maken zonder de consument te overladen met uitleg. ‘We beginnen bijna letterlijk met een eerste groet: een tekstballonnetje op de voorkant waarin we de missie benoemen. Op de achterkant volgt iets meer uitleg, met een uitnodiging om ons verder te leren kennen via website en socials’, aldus Klinkenberg.
De vernieuwde merkidentiteit legt de nadruk op eenvoud en directheid. Heldere kleuren, een strak ontwerp en een informele tone of voice moeten zorgen voor herkenning en een laagdrempelige uitstraling.

Duurzaamheid en doelgroep
Duurzaamheid speelt volgens Koeckebackers ook een rol in de materiaalkeuzes voor de verpakking. De nieuwe folie die is van recyclebaar kunststof met een hoge barrière waardoor de koek langer vers blijft.
In de tone of voice en stijl is duidelijk gekozen voor een jongere doelgroep. ‘We spreken mensen aan met positieve teksten in spreektaal. We zijn echte mensen die echte kansen bieden, met echte producten die echt lekker zijn’, zegt Klinkenberg.
De ‘perfect imperfecte’ elementen in het ontwerp, zoals handgemaakte illustraties, sluiten aan bij een stijl die volgens hem vooral millennials en Gen Z aanspreekt.
Impact en snackmoment verenigd
De combinatie van maatschappelijke impact en aantrekkingskracht als snackproduct leverde volgens Klinkenberg weinig spanningen op: ‘Die sluiten elkaar toch niet uit? Sterker nog, als je de norm wilt verleggen, moet je ook de verpakking anders benaderen. Je moet je afvragen: waarom zijn de regels zoals ze zijn, en waarom zouden wij daaraan meedoen?’
Die kritische houding leidde tot een verpakking waarin eenvoud, aantrekkelijkheid en inhoudelijke betekenis samenkomen.
Nieuwe producten en toekomstplannen
De nieuwe Choco Chip-koeken worden deze zomer geïntroduceerd op horecalocaties en in de onderwegverkoop, met supermarktdistributie later in het jaar. Er zijn twee varianten: een klassieke Crunchy Choco Chip en een Crunchy Choco Chip Karamel Zeezout, die plantaardig is. Beide producten bevatten traceerbare chocolade van Tony’s Chocolonely via Tony’s Open Chain.
Met de samenwerking met Bakkerij Van Strien en de recent behaalde B Corp-certificering zet Koeckebackers verdere stappen om de sociale missie te verankeren in een schaalbaar model.
Koeckebackers’ producten zijn verkrijgbaar op uiteenlopende locaties, zoals Landmarkt, Schiphol, Het Concertgebouw en Eye.
