Papiersculptuur maakt van The Only Drop whisky een kunstwerk

Papiersculptuur maakt van The Only Drop whisky een kunstwerk

Papiersculptuur maakt van The Only Drop whisky een kunstwerk

Designbureau Stckmn kreeg van de Scotch Malt Whisky Society de opdracht om een uniek verpakking te ontwerpen ter ere van haar 40-jari jubileum. Dit resulteerde in een ontwerp van een kunstwerk van papierpulp, vervaardigd uit houtsnippers afkomstig van de originele vaten. Op 5 oktober 2023 vond de veiling plaats bij Sotheby's, waar "The Only Drop" een indrukwekkende 242.000 euro opbracht.

The Only Drop is een whisky met een bijzondere reis. Geboren in het hart van Speyside, begon deze whisky zijn leven in een Oloroso sherryvat op 25 september 1989. In mei 2019 werd de whisky verdeeld over first-fill Oloroso en first-fill Pedro Ximénez hogsheads, wat een unieke smaakdimensie toevoegde. Drie jaar later werden deze componenten samengebracht, resulterend in een whisky meesterwerk met een robuuste 50,8% alcoholpercentage. 
Het project werd geleid door STCKMN in overleg met James Cropper, een vernieuwer op het gebied van duurzaam Brits papier. De creaties werden speciaal voor de veiling met de hand gemaakt door Matter Agency.

The only drop, sculptuur

Papierpulp voor The only drop

De verpakking van "The Only Drop" is net zo indrukwekkend als de inhoud. Het ontwerp is een handgemaakt kunstwerk van papierpulp, vervaardigd uit houtsnippers afkomstig van de originele vaten. De sculptuur wordt op de fles geplaatst waarmee de whisky weer verenigt wordt met het vat zoals ze ooit waren tijdens de rijping. Het beeldhouwwerk viert daarmee de relatie tussen vloeistof en vat. De vloeistof wordt weergegeven door een rimpelformatie die is geïnspireerd op het druppelpatroon van water in de natuur.
Naast de standaardfles van 70cl bevat de verpakking ook een miniatuurflesje van 10cl. Dit biedt de mogelijkheid om van deze zeldzame whisky te genieten zonder de integriteit van de originele fles aan te tasten.

The only drop, sculptuur2

Zeldzame aanwinst voor verzamelaars

Deze whisky is niet alleen een drank; het is een stuk geschiedenis en kunst dat een ereplaats verdient in elke serieuze collectie. De veiling van "The Only Drop" is een moment dat de geschiedenisboeken in gaat en een zeldzame kans bood om een stukje whiskygeschiedenis in handen te krijgen.

The Only Drop

 

Artikel delen