1Less sluit de kring voor cateringverpakkingen

1Less sluit de kring voor cateringverpakkingen

De in Berlijn gevestigde start-up 1Less heeft een innovatief hergebruiksysteem ontwikkeld dat gebruik maakt van foodserviceverpakkingen met RFID-tags en een slimme afvalbak. De onderdelen zijn gekoppeld aan een digitaal IoT-platform. Een nieuwe manier om plastic bekers, deksels, containers en bestek te recyclen.

De foodserviceverpakkingen van 1Less bevatten een robuuste en duurzame RFID-tag. Dit transformeert elk item in een gegevensdrager en zender, die waardevolle milieu-, sociale en governance gegevens (ESG) kan communiceren met belanghebbenden.

 

Herbruikbare tag

Elke servieseenheid heeft zijn eigen unieke ID, zodat deze kan worden gevolgd door het hele ophaal-, reiniging- en hergebruikproces. Elk item kan 800-1000 keer worden gebruikt en aan het einde van zijn levensduur volledig worden gerecycled, waarbij de tag kan worden verwijderd en opnieuw kan worden gebruikt, zegt het bedrijf.

 

Sorteren

De slimme bakken kunnen op elke locatie worden geplaatst en de consument plaatst er eenvoudig de container of het bestek, of elk ander afvalproduct, in. Er zijn geen speciale sorteerbeslissingen vereist, aangezien het brein en de sensor van de prullenbak het 1Less-servies identificeert, terwijl een sorteermechanisme het scheidt van ander afval. Het werkt ook samen met de 1Less schoonmaakpersoneel-service-app om hen te informeren wanneer ze de bakken moeten legen of onderhouden.

 

Service-app

Het hele proces wordt mogelijk gemaakt door een digitaal IoT-platform en de service-app. Het IoT-platform verzamelt alle data en stuurt de individuele afvalbakken aan. Het houdt elk, gebruikt servies bij en controleert of alleen deze worden herkend om naar het reinigings- en hergebruikproces te gaan. De bak logt ook elk item en stuurt de informatie naar een databank, die rapporten genereert over belangrijke informatie voor 1Less-klanten. Alle verzamelde informatie is GPDR-compatibel.

 

Geen statiegeld

Gerald Lamusse, een van de medeoprichters van het bedrijf, legt uit: ‘Wat het 1Less-systeem onderscheidt, is het aanbod van een statiegeldvrij, intelligent en geautomatiseerd slim hergebruiksysteem voor gesloten omgevingen.

‘Dit is gebaseerd op het IoT-platform en brengt het 1Less traceerbare, herbruikbare servies en slimme sorteerbakken samen, die zijn geïntegreerd in het on-site afvalbeheersysteem van de klant.’

‘Voor elke kilogram 1Less serviesgoed is het mogelijk om 25 kilogram wegwerpplastic te besparen, wat resulteert in bijna 50 keer minder CO2-uitstoot. Omdat er geen statiegeld- of restitutiesysteem nodig is, koopt de consument het artikel gewoon voor consumptie bij de verkoper, wat resulteert in veel lagere transactiekosten en het eenvoudig en gebruiksvriendelijk maakt’, voegde hij eraan toe.

Het 1Less IoT-platform genereert een analyse en rapportage die de basis vormen voor bedrijfs- en verdienmodellen. Dit maakt het een aantrekkelijke propositie voor leveranciers die de hardware kunnen licentiëren of kopen.

 

Investeerders gezocht

1Less is momenteel op zoek naar investeerders om haar ontwikkeling op te schalen. Boris Jebsen, mede-oprichter van 1Less, zegt: ‘De 1Less-technologie en IoT-oplossing kunnen elke verpakking voor eenmalig gebruik veranderen in een slimme, herbruikbare verpakking, terwijl geautomatiseerde retourzendingen naar een hoger niveau worden getild. Vorig jaar heeft het bedrijf met succes financiering aangevraagd voor fase 1 van het EU EIC Accelerator Fund, voor individuele start-ups en kleine bedrijven om baanbrekende innovaties te ontwikkelen en op te schalen. Het marktpotentieel, in de komende 5 jaar, op een realistisch bedrijfsmodel, is € 275 miljoen alleen al in de EU.’

1Less Smart Bin

 

Artikel delen