'Elimineren van onze eigen afvalstromen is een concrete doelstelling'

Alan koning Teamplast

'Elimineren van onze eigen afvalstromen is een concrete doelstelling'

-Van onze partner Teamplast

 

Als producent van kunststof verpakkingen durf je je op dit moment nauwelijks uit te spreken, laat staan dat je aangeeft een eigen afvalstroom te hebben. Niet iets waar Teamplast trots op is, maar in de praktijk wel een vraagstuk wat hen bezighoudt. Bij Teamplast produceren ze namelijk korte runs met een hoge variëteit aan producten, materiaalsoorten en kleuren. Enkelvoudige, maar ook samengestelde producten die je in hun afvalstroom terugvindt en wat het vraagstuk extra uitdagend maakt.

“We willen graag laten zien dat we onze verantwoordelijkheid serieus nemen en dat het elimineren van onze eigen afvalstromen een concrete doelstelling is” zegt Alan Koning, Project & Improve Manager bij Teamplast.

Wat is jullie doelstelling?

Het volledig elimineren van alle proces afvalstromen voor eind 2030. Daarbij willen we zelfstandig in staat zijn om deze afvalstromen op grondstof en kleursoort te kunnen sorteren en schoon te malen. De grondstoffen moeten van goede kwaliteit zijn en direct in onze eigen productie kunnen worden ingezet, óók voor verpakkingen in de voedingsmiddelenindustrie.

Waarom de conversatie publiekelijk voeren?
Door je kwetsbaar op te stellen kom je ons inziens in contact met partijen die deze trajecten al eens hebben doorlopen. Als MKB’er hoeven we niet persé het wiel opnieuw uit te vinden. We zijn vooral op zoek naar ideeën en tips die ons helpen bij het behalen van dit doel.

Waar staan jullie nu?
Bij iedere productierun is er altijd een klein percentage afval, vanwege het schoon of warmdraaien van de machine, kwaliteitsissues of een andere vorm van vervuiling. Dit afval sorteren we al jaar en dag als een bonte mix op grondstofsoort, wordt vermalen en vervolgens naar Morssinkhof gebracht, die het dan weer terugbrengt op de markt als PIR (Post Industrial Recycled) materiaal. We vinden het nu al geruststellend dat er op deze manier geen waardevolle grondstoffen verloren gaan.

Welke stappen zijn al gezet?
Om schoon en effectief te kunnen malen is investering in een nieuwe maalmolen noodzakelijk. Onze maalmolen die al ruim 20 jaar dienstdoet voor onze bonte mix heeft inmiddels een nieuw thuis gevonden bij Save Plastics. We zijn op dit moment reeds in het bezit van een compleet nieuwe maalmolen, waarmee we in staat zijn om veel sneller en schoner onze eigen afvalstromen te malen.

Wat hebben jullie nog nodig?
Een effectief systeem waarmee we in staat zijn om onze afvalstromen zo veel mogelijk op soort en kleur te kunnen sorteren, zonder dat we hier een enorme voorraad van hoeven op te slaan.
Een extrusiemachine behoort wellicht ook tot de mogelijkheden, maar dit zijn we volop aan het onderzoeken.


Teamplast gaat graag het gesprek aan met kunststof producenten die deze transitie al eens hebben doorlopen. Alle tips en ideeën die op dit onderwerp kunnen bijdragen zijn van harte welkom.
Kom je graag in contact over dit onderwerp? Check dan hier het nieuwsitem Afval, wat moet je er mee? | Teamplast en laat een berichtje achter.

Artikel delen