Fagerhult integreert verpakking in verlichting

Fagerhult integreert verpakking in verlichting

Fagerhult, een Zweedse producent van professionele inbouwverlichting, heeft een inbouwarmatuur ontwikkeld die bijna in zijn geheel te recyclen is. Bij het nieuwe systeem Multilume Re:Think is door bijna al het metaal te vervangen door solid board de milieu-impact verlaagt met 83%. De behuizing van het Fagerhult armatuur is tevens de verpakking.

‘Met Multilume Re:Think geven wij op gedurfde wijze vorm aan onze duurzaamheidsbelofte. Door het metaal in het armatuur te vervangen door solid board, verlagen wij de milieu-impact van het armatuurframe met 83%. Aan het einde van de levenscyclus kan meer dan 90% van Multilume Re:Think en 100% van armatuurlichaam gerecycled worden’, zegt Lars Eriksson, product en application manager bij Fagerhult Belysning.
De solid board van de Multilume Re:Think heeft een bijzondere dubbelfunctie waardoor de hoeveelheid afval 32% kleiner is. ‘Het armatuurlichaam is gelijk aan de verpakking. De verlichting bevat geen plastic onderdelen of niet-recyclebare verpakkingen, na installatie blijft alleen recyclebaar solid board over. Het armatuur is ook nog eens supersnel te installeren.’


De Multilume Re:Think gemonteerd in een systeemplafond.

Gebruiksaanwijzing Fagerhult verpakking

Door de gebruiksaanwijzing op de achterkant van de doos te printen bespaart Fagerhult op jaarbasis ook nog eens 400.000 vellen A4-papier. De toepassing van solid board zorgt ervoor dat het armatuur ook 32% lichter is.

Het armatuur is gelijk klaar om te installeren en dankzij het kartonnen cover blijft het armatuur tijdens het monteren stofvrij. Overige kenmerken van de Multilume Re:Think zijn vergelijkbaar met die van een standaardarmatuur: eenvoudige installatie, snelle aansluitingen, innovatieve lichttechnologie en geïntegreerde Organic Response-sensoren.
Aan het einde van de levenscyclus kan meer dan 90% van Multilume Re:Think en 100% van armatuurlichaam gerecycled worden.


De uitgepakte verlichting

Analyse

‘Om inzicht te krijgen welke impact de materialen in onze armaturen hebben, zijn we levenscyclusanalyses gaan maken van enkele van onze producten’, vertelt R&D manager Elin Stjernholm. ‘Daarnaast trachten we altijd onze producten te optimaliseren en maken we bewuste keuzes samen met inkoop, kwaliteitsafdeling en leveranciers. We maken ook graag kennis met de leveranciers van onze leveranciers. Dit is steeds belangrijkers, want elk afzonderlijk detail in de grondstof kan ertoe doen.

Overtuigen

‘Een armatuur van papier is iets nieuws. Daarom moest ik eerst enkele collega’s overtuigen’, zegt design engineer Martin Baath. ‘Dat begrijp ik wel, want het is een vreemd idee. Werken met een materiaal dat volledig biologisch is, was in eerste instantie heel moeilijk voor ons om te accepteren. Wij zijn gewend aan staal en aluminium.’
‘We waren nieuwsgierig, maar wel voorzichting’, vervolgt Stjernholm. ‘We hebben een groot aantal testen uitgevoerd op dit massieve karton. Terwijl we wisten dat we alle technische eigenschappen die in de armatuur moeten zitten hadden gerealiseerd. We hebben ook geleerd dat de dialoog met de leverancier een belangrijke factor is.’


De Fagerhult verpakking en Multilume Re:Think in één.

Gevoel

‘Natuurlijk hebben we veel geleerd over het nieuwe materiaal’, zegt Baath. ‘We moeste begrijpen hoe het zich gedraagt. Daarbij was de leverancier heel behulpzaam. We hebben er heel veel uren aan gewerkt, en als je het dan uiteindelijk kunt vasthouden, voelen en monteren, is dat een cool gevoel.’


Door de gebruiksaanwijzing op de achterkant van de doos te printen bespaart Fagerhult op jaarbasis ook nog eens 400.000 vellen A4-papier.

De solid board van de Multilume Re:Think heeft een bijzondere dubbelfunctie waardoor de hoeveelheid afval 32% kleiner is.

Artikel delen