Pizzadoos verduurzaamd

Pizzadoos verduurzaamd

De pizzadoos is al decennialang wat het is: een eenvoudig te vouwen kartonnen doos uit één stuk, waarin je een pizza kunt vervoeren. Valt daar nog iets aan te verbeteren? Zeker wel, ontdekte Ton Kooiman van Cartonney.

Een aantal jaren geleden bestelde hij als beloning na een dag goed werken een pizza. Eén nadeel: het was winter en dan koelt een pizza snel af. Daarom nam hij een schaar en knipte een gat in de pizzadoos. Zo kon hij er een punt uit nemen, zonder de deksel omhoog te hoeven doen. Een nieuwe uitdaging diende zich echter al snel aan: de volgende pizzapunt kreeg hij niet via het gat te pakken. De daaropvolgende keer dat Kooiman een pizza bestelde, lagen er een schaar en een draaischijf klaar. Het ontstaan van de Cartonney doos was een feit!



Nog groter voordeel

De opening in de pizzadoos en de draaischijf waren in eerste instantie bedoeld om de pizza warm te houden. ‘Ik heb een voedselthermometer gekocht om het te controleren en de pizza blijft echt langer warm. Ik vind het fijn om iets naar de mensen te brengen. Pizza’s doen dit al, zij brengen comfort and joy. Met de Cartonney doos kun je dat nog eens vergroten’, vertelt Kooiman. ‘Daarnaast bleek mijn uitvinding een nog groter voordeel met zich mee te brengen: het maakt de pizzadoos duurzamer. Hoewel een doos volledig uit karton bestaat, moet het vanwege het vet van de pizza bij het restafval in plaats van het oud papier. Bij de Cartonney doos vangt de draaischrijf het vet op en blijft de doos verder schoon. Daardoor kan deze bij het oud papier en dus worden gerecycled.’

In zes seconden

Wil de Cartonney doos interessant zijn voor pizzafranchisers, dan moet deze uit één stuk kunnen worden gestanst en in zes seconden kunnen worden gevouwen. ‘Met verpakkingsdeskundige Maarten Halma maakte ik een definitief design om dit voor elkaar te krijgen. Momenteel zijn twee grote pizzafranchisers het design aan het testen. Hopelijk kunnen wij dit aan hen verkopen.’ Ook al is de Cartonney doos klaar voor productie, toch blijven Kooimans hersenen draaien. ‘Uit de markt komen signalen van houtpulptekorten en stijgende prijzen. Daarom kijk ik naar industriële hennep als alternatief. In Frankrijk verbouwen duizenden boeren dit en de opbrengst van hennepvezels is vier keer zo groot als die van houtvezels. Dit nemen wij mee in ons aanbod.’

Artikel delen