Transparante plastic trays uit huisvuil

Transparante plastic trays uit huisvuil

Hordijk en Umincorp werken samen om de plastic-keten circulair te maken. De innovatieve plastic recyclingsaanpak van Umincorp maakt het voor Hordijk mogelijk om gerecycled PET uit huisvuil te gebruiken om voedselveilige en transparante plastic trays te produceren.

Vraag hier een proefabonnement aan op VerpakkingsManagement. Voor slechts € 25,- ontvangt u 3 edities van hét vakblad voor de verpakkingsindustrie.

In twee thermoforming-locaties in Zaandam vormt verpakkingsfabrikant Hordijk de plastic grondstoffen om naar verpakkingen voor versproducten, zoals noten, salades en snoeptomaatjes. Er worden verschillende bronnen gebruikt voor de grondstof, waaronder gerecycled PET-plastic van statiegeldflessen.

Huisvuil als bron


Hordijk: Transparante plastic trays uit huisvuil.
Transparante plastic trays uit huisvuil.

Door de samenwerking met het Rotterdamse recyclingbedrijf Umincorp kan nu ook huisvuil als bron worden gebruikt, waardoor er van weggegooide plastic verpakkingen weer nieuwe verpakkingen gemaakt kunnen worden.

‘Als we naar een circulaire economie toe willen, moeten er gesloten kringlopen ontstaan waarin grondstoffen hun waarde zo min mogelijk verliezen. Dit kan alleen wanneer we ook ons huisvuil als bron voor gerecycled plastic gaan gebruiken. Ons doel is dan ook om tray to tray te gaan recyclen en de aanpak van Umincorp maakt dit mogelijk’, meent Fons Groenen, technisch directeur Hordijk.

Complex proces

Voor het maken van een voedselveilige, gerecyclede grondstof is een streng en complex proces vereist, dat daardoor uit meerdere stappen bestaat. Het recyclen van huishoudelijk plastic afval is daarom een stuk moeilijker dan bijvoorbeeld het recyclen van statiegeldflessen.

‘De ingezamelde flessen zijn meestal redelijk schoon en daarom makkelijk te gebruiken. Maar wanneer we een gebruikte plastic tray waar bijvoorbeeld filet americain in heeft gezeten, willen gebruiken, is het een ander verhaal. Het schoonmaken is voor de meeste recyclingprocessen te ingewikkeld en ook het scheiden van verschillende soorten plastic is een uitdaging. Maar Umincorp heeft voor beide een oplossing gevonden’, zegt Groenen.

Scheiden van gemengde plastic afvalstromen


Hordijk: Recyclingbedrijf Umincorp maakt gebruik van Magnetic Density Separation.
Recyclingbedrijf Umincorp maakt gebruik van Magnetic Density Separation.

Umincorp gebruikt in haar aanpak de MDS (Magnetic Density Separation). Het MDS-proces is een vorm van mechanische recycling. Door een combinatie van magneten met een unieke procesvloeistof is het mogelijk om gemengde plastic afvalstromen te kunnen scheiden. De verpakkingen die dagelijks door huishoudens worden weggegooid, zijn namelijk een bonte mix van allerlei soort plastic door elkaar. Elke soort heeft een eigen dichtheid. Doordat plastic deeltjes met verschillende dichtheden op verschillende hoogtes in de vloeistof blijven drijven, is het mogelijk om de meest voorkomende soorten plastic uit de afvalstroom nauwkeurig te sorteren. Op deze manier kunnen zuivere grondstoffen voor PP, HDPE en PET worden verkregen. Middels dit proces kan een shampoofles weer een shampoofles worden en een tray weer een tray.

Kwaliteit van nieuw plastic

De kwaliteit van het gerecyclede plastic is vergelijkbaar met de kwaliteit van nieuw plastic, maar in vergelijking met virgin plastic kost de productie 80% minder CO2, claimt het recyclingbedrijf.

Artikel delen