Alternatief voor naverbranden
In de zoektocht naar verduurzaming kwam Altacel terecht bij Albert Waalkens van Pure Infinity. Hij studeerde in Wageningen en is al 25 jaar bezig met verduurzaming.
Met zijn bedrijf Pure Infinity levert hij duurzame oplossingen voor luchtreiniging.
In 2008 werd de eerste stap gezet met een alternatief voor het naverbranden van oplosmiddelen, de VOCUS.
Waalkens: ‘Om inkten met oplosmiddelen te drogen is warme lucht nodig. Oplosmiddelen worden verdampt en worden naverbrand om te voorkomen dat ze in de atmosfeer komen. De benodigde temperatuur is 800-900 graden Celsius en dat kost veel gas of stroom.
Met de VOCUS hadden we een biologisch alternatief en dat was een systeem waarbij oplosmiddelen door biologie werd omgezet in CO₂ en water.’

Wetenschappelijk onderzoek
In samenwerking met Altacel ontwikkelde Waalkens dit systeem door vanaf 2012. Waalkens regelde destijds een gedoogvergunning om de biologisch afbraak van oplosmiddelen te gaan ontwikkelen, want een naverbrander was verplicht. ‘In een zoektocht naar kennis kwamen we uit bij een professor van de Universiteit van Valencia. Die zette daar een programma op, op academisch niveau. Inmiddels heeft dat 7 promovendi opgeleverd.
Vier PhD studenten zijn maandenlang in Weesp geweest.’ Er zijn twee Europese fondsen voor onderzoek die konden worden gebruikt en inmiddels is er ook een Europees patent aangevraagd, dat bij Pure Infinty en de Universiteit van Valencia ligt. In 2015 was het prototype van de BONCUS, de opvolger van de VOCUS, klaar. Dat het tot 2022 duurde tot de installatie in de praktijk kon worden toegepast heeft met geld te maken. De realisatie van de full scale installatie is hierdoor meegefinancierd door GasTerra en een subsidie. Maar nu heeft Altacel dan de wereldprimeur: oplosmiddelen worden omgezet in biogas.
CO₂-neutraal
Lubbers vat het nog even kort samen. ‘De eerste generatie zetten oplosmiddelen om in CO2 en water, een biologisch alternatief voor wat naverbranders doen. De tweede generatie zet oplosmiddelen om in biogas met aardgaskwaliteit. Frijlink legt het hele proces nog een keer uit. ‘Met een bio-ethanol gaan we het proces in, een niet fossiel product. Dat wordt gedroogd in ons proces en in de lucht wordt het weer afgevangen en tot biogas gemaakt.
Dan gaat het, als vervanger van aardgas, terug naar onze thermische olieketel om het productieproces te verwarmen. Dat productieproces is nu dus CO₂-neutraal. We gaan met de ingekochte oplosmiddelen dus twee keer door ons pand heen.’ Een wereldprimeur in Weesp, die volgens Waalkens ook de wereld gaat veroveren.