Close the Glass Loop NL: ‘Samenwerking moet glaskringloop versnellen’

Close the Glass Loop NL: ‘Samenwerking moet glaskringloop versnellen’

Een hogere “recycled content” is essentieel voor verdere verduurzaming van glazen verpakkingen. Glas maken van gerecycled glas verlaagt het energiegebruik en de CO2-uitstoot van glas. Dat gebeurt al, maar kan en moet beter, stelt Close the Glass Loop Nederland. De Nederlandse tak van het Europese actieplatform wil het sluiten van de kringloop van glas versnellen door meer samenwerking in de gehele waardeketen met als doel dat glas ook in de toekomst een duurzame kwaliteitsverpakking is voor bedrijven en consumenten.

 

Glas maken van gerecycled glas

De kringloop van glas is voor bijna 80% gesloten en wettelijke doelstellingen worden gehaald. Maar het verlies uit de keten is jaarlijks nog altijd ruim 100 miljoen kg, een vijfde van het glas dat op de markt wordt gebracht. Dit glas wordt niet gerecycled tot verpakkingsglas.

CloseTheGlassLoopNL_pixabay_MichalJarmoluk

'Maar de bottleneck om de recycled content nog verder te verhogen,is vaak een tekort aan scherven van goede kwaliteit'

‘Om het energieverbruik en de CO2-uitstoot in de keten van zowel eenmalig als meermalig glas te verlagen, worden flessen en potten nu al van zo veel mogelijk gerecycled glas gemaakt, dus van scherven’, zegt Joost Lavèn, duurzaamheidsmanager bij glasproducent O-I en voorzitter van Stichting Duurzaam Verpakkingsglas. ‘Maar de bottleneck om de recycled content nog verder te verhogen, is vaak een tekort aan scherven van goede kwaliteit. Die zijn er wel, maar ze lekken weg uit de kringloop en dat is verspilling van waardevolle grondstoffen.’

Duurzame verpakking

Glas is een veilige en duurzame verpakking voor tal van voedingsmiddelen en dranken. Zowel voor de glasindustrie als afvullers is beschikbaarheid van een goede kwaliteit scherven essentieel voor het realiseren van duurzaamheidsdoelen en het inspelen op de Europese Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR) en uitwerking daarvan in Nederland. Consumenten vragen in toenemende mate om duurzaam gefabriceerde producten en verpakkingen.
Voor gemeenten en andere inzamelaars is het gescheiden inzamelen van verpakkingsglas belangrijk om VANG- en circulaire doelen te behalen. Een betere samenwerking leidt tot inzameling van meer glas en daardoor meer scherven voor de glasproductie, informeert Close the Glass Loop Nederland.

Energietransitie

De glasindustrie verduurzaamt door de transitie naar niet-fossiele energiebronnen en een hogere scherveninzet bij het glasproductieproces. Glas maken van nog meer gerecycled glas (scherven) dan nu al wordt gedaan, beperkt de CO2-uitstoot. Elke inzet van 10% scherven in plaats van primaire grondstoffen levert een besparing van 2,5% energie en 5% CO2-uitstoot op. Voedingsmiddelenbedrijven en supermarkten streven ernaar om hun verpakkingen volledig recyclebaar, herbruikbaar, fossielvrij en lichter van gewicht te maken.

Eén stenen kruik is verlies van glas voor zes flessen

Glas moet dus in de kringloop blijven. De circa 20% verlies heeft twee belangrijke oorzaken:

  1. Te veel glazen flessen en potten in het restafval in plaats van in de glasbak. Het gaat om gemiddeld 5 kg per persoon per jaar. Dit glas wordt niet gerecycled.

  2. Er zitten nog veel niet-recyclebaar glas en stoorstoffen in het glasbakglas, zoals stenen kruiken. Bij het verwijderen
    van vervuiling uit het glas gaan glasscherven verloren.

In totaal gaat het jaarlijks om ruim 100 kton glas die nog terug te winnen is voor de productie van verpakkingsglas.

CloseTheGlassLoopNL_pixabay_Meineresterampe

 

Close the Glass Loop Nederland

De startbijeenkomst van Close the Glass Loop Nederland vond gisteren plaats bij de glasfabriek van Ardagh Group in Dongen. Tijdens de bijeenkomst is een aantal concrete activiteiten in gang gezet die deelnemers gaan uitwerken.

Meer artikelen

recent new image
Bayer introduceert unieke...

Bayer heeft een unieke...

Lees meer
recent new image
Optimum Group helpt...

Robbert-Jan Pos, sales developement...

Lees meer
recent new image
Duurzaam verpakken:...

Na het succesvolle debuut in 2023 van...

Lees meer
recent new image
Van koffieverpakking naar...

Een op het eerste gezicht wellicht...

Lees meer
Image-Jul-30-2024-06-11-03-7865-AM

VM nieuwsbrief

  • Blijf op de hoogte met het laatste nieuws uit de verpakkingsindustrie
  • Techniek, duurzaamheid, design en meer
  • Gratis in jouw inbox