Papieren fles met bio-afbreekbare coating

RyPax komt met een papieren fles.

Papieren fles met bio-afbreekbare coating

Er is steeds meer interesse naar flessen gemaakt van papierenvezels. Ze zijn echter niet veel op de markt te vinden. Op de onlangs afgesloten Pack Expo in Las Vegas presenteerde RyPax een nieuw alternatief dat een minimale doorlaatbaarheid heeft dankzij een bio-afbreekbare coating van Curran.

Het Amerikaanse RyPax is gespecialiseerd in hoogwaardige trays van papieren vezels produceert ook pulpverpakkingen voor elektronica, farmaceutische producten en gezondheids- en schoonheidsproducten. In samenwerking met CelluComp, wiens gepatenteerde microfibrilleerde celluloseproduct bekend als CurranÒ wordt gemaakt uit de afvalstroom van wortelgewassen, voornamelijk suikerbieten, wordt nu een fles van gegoten vezels ontwikkeld, gemaakt van de nano celluloze curran en bagasse en bamboe.

De curran in de vezel zorgt voor extra structurele sterkte. Maar net zo belangrijk is dat het binnenoppervlak kan worden geoptimaliseerd voor het aanbrengen van een coating, Het gaat om een dunne, ondoordringbare coating die speciaal is ontwikkeld door CelluComp, genaamd Reef.

rypax fiber bottle

Binnencoating

De papierenfles is sterk en heeft minimale doorlaatbaarheid en is nog sterker gemaakt en doorlaatbaarheid verbeterd door de binnencoating die Curran bevat. Het is een coating die de recycleerbaarheid niet verstoort en biologisch afbreekbaar is.

Op de onlangs afgesloten Pack Expo in Las Vegas zeiden beide bedrijven dat ze hopen de verpakkingsindustrie vooruit te helpen door de productie van plantaardige verpakkingen te combineren met een hernieuwbaar grondstof om zo een volledig uit vezels bestaande fles te produceren. Dit is gelukt en ze zijn nu klaar om de productie op te schalen naar industrieel niveau. Er is wel een aluminium sluiting met schroefdraad gebruikt op de prototypefles die op de beurs werd getoond.

 

Verder onderzoek

In de toekomst zullen RyPax en CelluComp nauw samenwerken met het Technologisch Instituut van Denemarken om aanvullende vezelverpakkingsoplossingen te onderzoeken, waaronder op vezels gebaseerde schroefdraad, deksels en zelfs dunnere coatings.

De volledig uit vezels bestaande fles kan nog geen koolzuurhoudende dranken bevatten. Het Technologisch Instituut, dat actief heeft deelgenomen aan dit hele ontwikkelingsproces, test nu om te bepalen wat de zuurstofoverdrachtssnelheid van de fles zal zijn.

 

 

 

 

 

Artikel delen