statiegeld |
VerpakkingsManagement |
februari 08, 2023
Met de invoering van de statiegeldplicht op plastic flesjes wil de overheid een afname in het zwerfafval van 90% realiseren. Maar na een vliegende start blijven de cijfers inmiddels hangen, zo blijkt uit een recent rapport van Dirk Groot, alias de Zwerfinator.
Geen verdere afname
Het percentage plastic flesjes in het zwerfafval lag vorig jaar 69,1% lager dan de jaren voor de statiegeldinvoering (juli 2021). De afname van plastic flesjes met statiegeldplicht was zelfs 76,4%. Maar daar houdt het goede nieuws wat Groot betreft op. Deze percentages zijn namelijk bijna gelijk aan die van eind 2021. Ondanks reclamecampagnes, meer inzamelpunten en statiegeldmachines op treinstations en het openzetten van het statiegeldsysteem voor sapflesjes zag hij in 2022 geen verdere afname van de plastic flesjes.
Drie verbeteringen nodig
79,5 procent van de plastic flesjes heeft geen opraapwaarde. Dit geldt voor flesjes die buiten het statiegeldsysteem vallen, voor water-, frisdrank- en limonadeflesjes zonder etiket of een etiket zonder statiegeldlogo en voor beschadigde flesjes. Voor een afname van 90% zijn volgens Groot minimaal drie verbeteringen nodig:
Statiegeld invoeren op alle plastic flesjes.
Het probleem van loslatende etiketten oplossen of een techniek ontwikkelen, waarmee een statiegeldmachine een statiegeldflesje optisch kan herkennen.
Statiegeldmachines dusdanig instellen dat ze beschadigde flesjes accepteren ongeacht de vorm.