Optimum Group verlicht PPWR complexiteit met praktische masterclasses

Praktische PPWR masterclasses van Optimum Group

Optimum Group, producent van etiketten en flexibele verpakkingen, organiseert in het najaar masterclasses over de Packaging & Packaging Waste Regulation (PPWR). Op 3 september jl. vond de eerste plaats bij Megaflex in Bladel. Sales & development manager Robbert-Jan Pos gaf uitleg over de PPWR en Ton Reichardt, medeoprichter van Optimum Group, hield een workshop waarin hij praktijkvoorbeelden liet zien van verpakkingscombinaties die variëren van goed tot slecht recyclebaar.

‘Als verkoper kreeg ik steeds vaker vragen van klanten over duurzaamheid en de nieuwe Europese PPWR-regelgeving’, vertelt Robbert-Jan Pos. ‘Die probeerde ik aanvankelijk zo goed mogelijk te beantwoorden. Vanaf 4 december 2023 ben ik me er meer op gaan richten om zowel onze klanten als onze eigen organisatie goed te kunnen adviseren. Dat hield in de nieuwe regelgeving, die maar liefst 323 pagina’s beslaat, goed bestuderen en bij diverse partijen in de markt informatie inwinnen. De PPWR masterclasses zijn hier weer een gevolg van. Inmiddels hebben zich zo’n 200 mensen aangemeld die wij verspreid over vijf Optimum locaties gaan voorlichten over de PPWR.’

Lezing PPWR, Robbert-Jan Pos

Verpakkingsafval verminderen

Het ontstaan van de PPWR komt volgens Pos voort uit het feit dat de Europese consumptie enorm is gegroeid, wat op zijn beurt leidt tot een groei in verpakkingsafval. Vanaf deze Big Picture zoemde hij in op de PPWR, een nieuwe Europese wetgeving die gericht is op verpakkingen en verpakkingsafval. Het doel is om verpakkingsafval te verminderen, hergebruik te stimuleren en ervoor te zorgen dat verpakkingen recyclebaar zijn. Hoewel er al sinds 1994 richtlijnen zijn voor de industrie (de PPWD), is er sindsdien een toename van 40% in plastic productie geweest. ‘Dit is onhoudbaar’, meent Pos. ‘Vooral gezien de groei van de wereldbevolking en de toenemende welvaart in delen van de wereld zoals Azië en Zuid-Amerika.

De PPWR vervangt de oude richtlijnen en maakt ze strenger. Dit is nodig om de groeiende hoeveelheid afval aan te pakken en ervoor te zorgen dat we onze verpakkingen op een duurzamere manier gebruiken.

Workshop verpakkingen2

Recyclebaar in 2030

Vanaf 2030 moeten alle verpakkingen die op de markt worden gebracht, recyclebaar zijn. Dit betekent dat producenten nu al moeten nadenken over hoe ze hun verpakkingen ontwerpen. Dit wordt 'Design for Recycling' genoemd. Het doel is dat verpakkingen zo worden ontworpen dat ze gemakkelijk te recyclen zijn en dat materialen niet vermengd raken in het recyclingproces, wat de kwaliteit van het recyclaat kan verminderen.

Bovendien legt de PPWR de producenten extra verantwoordelijkheden op, zoals het bijhouden van conformiteitsverklaringen waarin ze moeten aangeven hoe recyclebaar hun verpakkingen zijn. Verpakkingen zullen worden beoordeeld en ingedeeld in categorieën van A (zeer recyclebaar) tot D (slecht recyclebaar). Verpakkingen die niet ten minste in categorie C vallen, mogen vanaf 2030 niet meer op de markt worden gebracht.

Daarnaast introduceert de PPWR ook normen voor het gebruik van gerecycled materiaal in nieuwe verpakkingen. Vanaf 2030 moet 35% van het materiaal in verpakkingen gerecycled zijn. Dit helpt om de cirkel rond te maken: producten die nu worden gerecycled, moeten weer als grondstof dienen voor nieuwe producten.

Ton Reichardt (wit overhemd)

Noodzakelijke stap

‘De PPWR dwingt ons allemaal om op een andere manier naar verpakkingen te kijken’, zegt Pos tot slot. ‘Het is een uitdaging, maar ook een noodzakelijke stap om ervoor te zorgen dat we onze planeet niet uitputten. Als we nu niet ingrijpen, zal de hoeveelheid afval alleen maar toenemen en zullen de gevolgen voor het milieu steeds ernstiger worden. Daarom is het van belang dat we ons allemaal inzetten om deze verandering te omarmen en te werken aan een duurzamere toekomst.’

 

Papier en plastic gaan niet samen

Ton Reichardt had voor zijn workshop verschillende verpakkingen uit de supermarkt meegenomen. Per verpakking besprak hij wat er goed en fout aan was op het gebied van recyclebaarheid. Aan de hand van de driehoekige recyclinglogo’s op het etiket is vaak te achterhalen uit welke materialen verpakkingen bestaan. Zo blijkt bijvoorbeeld een zeepflesje van de Action van PET te zijn en een PP pompje te bevatten. Het papieren etiket op flesje verstoort echter de plastic recycling en is vanaf 2030 verboden. De oplossing is het papieren etiket te vervangen door een plastic variant. ‘Deze combinatie van een papieren etiket op plastic verpakkingen heb ik veel gezien bij onder meer de Action. Zij zullen daar nog stappen moeten zetten’, aldus Reichardt.

Een ander voorbeeld, een tandenborstelverpakking van vouwkarton met een PET-venster, mag wel de papierrecycling in, als het aandeel PET onder de 5% blijft. En een saus fles met een kunststof full body sleeve die de consument er af moet ritsen waardoor de gehele verpakking 100% recyclbaar wordt. ‘Helaas gebeurt dat in de praktijk amper en gooien de meeste consumenten de fles in zijn geheel in de afvalbak.’

Toch ziet Reichardt steeds meer retailers en fabrikanten die design for recycling inzetten. ‘De een is er verder mee dan de ander, maar vanaf 2030 moet iedereen het geregeld hebben. Wij helpen onze klanten graag met advies en oplossingen.’

Dit is de laatste masterclass:
donderdag 10 oktober: Optimum Group Etiket Nederland, Alkmaar

Klik hier voor aanmelden.

 

Optimum Green

Met het Greenliner Recycling Programma en het Optimum Green portfolio streeft Optimum Group ernaar om haar klanten optimale ondersteuning te bieden bij het verduurzamen van hun verpakkingen en het verminderen van hun carbon footprint.

Optimum Green is een uitgebreide portfolio aan duurzame oplossingen, zoals linerless etiketten, composteerbare materialen, recyclingmogelijkheden, vermindering van materiaalgebruik, gerecyclede materialen en hernieuwbare opties. Daarnaast focust Optimum Group zich op het verminderen van broeikasgasemissies door het gebruik van dunner materiaal.

Een ander belangrijk initiatief is het Greenliner Recycling Programma. Met het programma bereikte Optimum Group in 2022 bijna 600 ton CO2-reductie door ongeveer 300.000 kilogram rugpapier op te halen bij klanten en dit te recyclen tot nieuw backingmateriaal.

Meer artikelen

recent new image
Newwen en Paardekooper...

Newwen en de Koninklijke Paardekooper...

Lees meer
recent new image
Henkels flexibele...

De wasmiddelen van Henkel worden...

Lees meer
recent new image
Duurzame...

Lamb Weston, producent in de...

Lees meer
recent new image
Spouted pouches en...

De Zwitserse verpakkingsspecialist SIG,...

Lees meer
Image-Jul-30-2024-06-11-03-7865-AM

VM nieuwsbrief

  • Blijf op de hoogte met het laatste nieuws uit de verpakkingsindustrie
  • Techniek, duurzaamheid, design en meer
  • Gratis in jouw inbox