Onderzoek: ‘Papieren verpakkingen zijn geen duurzaam alternatief voor plastic’

Onderzoek: ‘Papieren verpakkingen zijn geen duurzaam alternatief voor plastic’

Volgens het Nederlandse onderzoeksbureau Profundo blijkt dat eenmalige, papieren voedselverpakkingen vaak geen duurzaam alternatief voor plastic zijn. De met papier gecombineerde plastic laagjes of andere chemische coatings op papier worden zelden gerecycled en de overtap naar papier stimuleert de wereldwijde ontbossing en het industriële waterverbruik, aldus de onderzoekers.

Het Profundo-rapport onderzoekt of papier in verpakkingen voor eenmalig gebruik een geloofwaardige oplossing biedt voor de groeiende afvalcrisis in Europa. Om dit te onderzoeken heeft een NGO-coalitie van organisaties die zich doorgaans op kunststoffen richten, samengewerkt met anti-ontbossingorganisaties en opdracht gegeven tot een onderzoek bij de onafhankelijke onderzoeksorganisatie Profundo in Nederland.

De NGO-coalitie bestaat uit het European Environmental Bureau, Zero Waste Europe, Fern, het Environmental Paper Network en de Rethink Plastic alliantie.

 

Papier als grootste afvalbron

Uit de analyse bleek dat verpakkingen op papierbasis de grootste bron van verpakkingsafval in de EU zijn. Met 32,7 miljoen ton afval dat in 2020 wordt geproduceerd, is papier verantwoordelijk voor meer afval dan de twee op één na grootste afvalstromen, plastic en glas, samen. Het rapport stelt dat op papier gebaseerde verpakkingen een belangrijke oorzaak zijn van ontbossing in Europa en wereldwijd. Ongeveer 90 procent van de papierpulp is afkomstig van hout, en de papierproductie is goed voor ongeveer 35 procent van alle bomen uit kaalkap.

 

Papier uit Brazilië

Volgens het rapport is Brazilië Europa's grootste leverancier van pulp en papier en levert het meer aan Europa dan de twee grootste producenten in de regio – Zweden en Finland. Brazilië heeft zijn pulpproductie de afgelopen twintig jaar verdrievoudigd en bestrijkt nu een oppervlakte van 7,2 miljoen hectare – tweemaal de oppervlakte van België. Volgens het rapport verergeren de eucalyptus- en dennenplantages in Brazilië de waterschaarste, bosbranden en het verlies aan biodiversiteit. Er staat ook dat de Finse bossen in Europa een netto-uitstoter van kooldioxide zijn geworden als gevolg van overmatige houtkap en dat 76 procent van de Finse boshabitats als bedreigd wordt geclassificeerd.

 

EU zet in op hergebruik

De voortdurende herziening van de EU-regels voor het beheer van verpakkingsafval is Europa's grootste kans om een ​​einde te maken aan de afhankelijkheid van verpakkingen voor eenmalig gebruik. Het rapport concludeert dat de EU en de lidstaten goed ontworpen hergebruiksystemen moeten bevorderen om de productie van afval op geloofwaardige wijze te voorkomen.

‘Gemiddeld worden er jaarlijks drie miljard bomen gekapt voor de mondiale papieren verpakkingen, en dat aantal zal nog toenemen. De Europese Commissie stelt een verbod voor op alle wegwerpverpakkingen in restaurants. Dit is een goed beginpunt als het gaat om het verminderen van de druk op de bossen. Om de groeiende vraag naar pulp te beteugelen moet de EU ook papieren wegwerpverpakkingen voor afhaalmaaltijden geleidelijk afschaffen’, zegt Sergio Baffoni, campagnecoördinator bij het Environmental Paper Network.

Artikel delen