Bewustzijn vergroten en hergebruikmogelijkheden
Om de lancering kracht bij te zetten, heeft Droppie in de Haagse binnenstad drie zogenoemde "levende afvalkunstwerken" gepresenteerd. Elk kunstwerk verbeeldt het gemiddelde wekelijkse afvalgewicht van een inwoner van Den Haag: 7,5 kilogram (bron: Rodi, 2024). Met deze actie wil het bedrijf het bewustzijn vergroten over de waarde van huishoudelijk afval en de mogelijkheden voor hergebruik.
Recyclebare materialen
Droppie speelt in op een knelpunt in de Haagse afvalverwerking. De stad werkt volgens een systeem van nascheiding, waarbij recyclebare materialen zoals plastic, metaal en drankkartons uit het restafval worden gefilterd. In de praktijk raken veel van deze materialen echter vervuild, waardoor hoogwaardige recycling wordt bemoeilijkt. Droppie beoogt dit op te vangen met directe inzameling van gescheiden afvalstromen, waarmee de kwaliteit van het recyclemateriaal behouden blijft. Zo kunnen bijvoorbeeld ook platte blikjes, die in reguliere systemen vaak problematisch zijn, worden ingezameld.
Afvalscheiding
De gemeente Den Haag ondersteunt het initiatief. Wethouder Arjen Kapteijns noemt het een bijdrage aan een schonere stad en aan het vergroten van bewust gedrag rondom afvalscheiding. Droppie werkt voor de uitvoering samen met onder andere Stichting OPEN (voor e-waste) en Verpact, via dochterorganisatie Statiegeld Nederland.
Tekst gaat verder onder de foto.

V.l.n.r.: Stef Traa (mede-oprichter Droppie), Hester Klein Lankhorst (Verpact), Arjen Kapteijns (wethouder van Den Haag) en Natascha Hermsen (mede-oprichter Droppie).
<Fotocredits: Floor Besuijen.>
Landelijk netwerk
Volgens mede-oprichter Stef Traa wil Droppie recycling integreren in het dagelijks leven, onder meer door fysieke winkels te vestigen in de buurt van supermarkten. De komende maanden staan nieuwe openingen gepland in Rotterdam. Het uiteindelijke doel is om een landelijk dekkend netwerk van recyclepunten in te richten, waarbij gemak, beloning en zichtbaarheid centraal staan.