Volgens Savvides is voedselverspilling een systemische fout in het wereldwijde voedselsysteem. Ze wees op een foto van een volgestorte vuilstortplaats en legde uit dat een kwart van het afval in dergelijke stortplaatsen uit voedsel bestaat. ‘Het is een tragedie,’ zei ze. ‘Niet alleen is het inefficiënt, het versnelt ook de klimaatcrisis.’
Daarbij komen de methaanemissies die vrijkomen uit rottend voedsel op stortplaatsen. Savvides benadrukte dat dit bijna de helft van alle methaanemissies vertegenwoordigt. ‘We staan op een punt waarop we deze inefficiëntie niet langer kunnen negeren,’ stelde ze.

Voedselverspilling in de hele keten
Voedselverspilling vindt volgens haar plaats in de hele keten, van boer tot consument. Ze wees op cosmetische eisen aan groenten, misoogsten, overschotten door onjuiste voorspellingen en voedsel dat te rijp wordt voordat het zijn bestemming bereikt. ‘21 procent van het voedsel gaat al op de boerderij verloren,’ zei ze.
Ook bij fabrikanten en distributeurs gaat veel mis. Savvides noemde strenge kwaliteitseisen, afkeuringen door retailers en een gebrek aan inzicht in voorraden en houdbaarheidsdata. ‘Er is vaak weinig zicht op wat er in een magazijn ligt en wanneer het vervalt,’ legde ze uit.
Daarnaast speelt consumentengedrag een grote rol. Savvides wees erop dat 37 procent van het voedselverlies in huishoudens plaatsvindt. ‘We nemen houdbaarheidsdata heel serieus, maar gebruiken onze zintuigen te weinig,’ zei ze. Daarmee maakt voedselverspilling volgens haar deel uit van een breder patroon van inefficiëntie.

Verloren omzet
De economische gevolgen zijn groot. Savvides noemde cijfers over verloren omzet door verspilling in retail, distributie en bij consumenten thuis. ‘We hebben het over honderden miljarden die verloren gaan,’ lichtte ze toe. Door stijgende voedselprijzen en geopolitieke onzekerheden neemt die druk volgens haar alleen maar toe.
Ook de maatschappelijke impact is aanzienlijk: terwijl stortplaatsen vollopen met voedsel, kampen miljoenen mensen met voedselonzekerheid. ‘Dat is misschien wel de grootste systemische mislukking,’ zei Savvides. ‘We hebben genoeg voedsel, maar het bereikt de verkeerde plek.’
Volgens haar is het bovendien lastig om voedselverspilling goed te beheersen, omdat er binnen de sector geen eenduidige definitie bestaat. Begrippen als verlies, verspilling en bederf lopen door elkaar. ‘Zonder duidelijke definities is het moeilijk om te meten en te verbeteren,’ stelde ze.
Een belangrijk deel van het probleem ligt volgens Savvides in de manier waarop bedrijven naar voorraden kijken. Overbestellen wordt gezien als een veilige strategie om omzet te maximaliseren, terwijl verspilling wordt meegerekend als bedrijfsrisico. ‘Dat moet veranderen,’ zei ze. ‘We zijn op een punt waarop de kosten van verspilling hoger zijn dan het risico van minder voorraad.’

Data en labels
Savvides benadrukte dat gebrek aan data en connectiviteit in de keten leidt tot verkeerde beslissingen. Volgens haar kan juist daar een oplossing liggen. ‘Bij Avery Dennison geloven we dat het koppelen van het fysieke en het digitale ons kan helpen om dit te doorbreken,’ zei ze. ‘Via intelligente labels maken we data zichtbaar en bruikbaar.’
Met zulke labels wordt het mogelijk om producten van boer tot consument te volgen, inzicht te krijgen in versheid, houdbaarheid en locatie, en sneller te reageren op verstoringen in de keten. ‘Stel je voor dat je kunt zien wanneer aardbeien slechter worden, of kunt voorspellen dat een weersverandering invloed heeft op de voorraad,’ zei Savvides. ‘Dat is wat een slimme en verbonden keten kan betekenen.’
De technologie wordt al toegepast bij onder meer Kroger en Walmart, waar volgens Savvides minder verspilling en meer efficiëntie wordt gemeten. Ze nodigde het publiek uit om mee te denken en samen te werken. ‘Als je wilt helpen voedselverspilling op te lossen, kom dan vooral langs bij onze stand,’ sloot ze af.