Op straat, onderweg, op openbare plekken en tijdens festivals en evenementen (zoals Koningsdag, Bevrijdingsfestival en Pride) – we nuttigen massaal drankjes uit blik wanneer we buitenshuis zijn. Maar laten dit nu juist ook de plekken zijn waar men het lastig vindt om de lege drankblikjes te recyclen en waar inleverpunten voor drankblikjes nog schaars zijn. Vooral bij festivals en grote evenementen (36 procent), maar ook in openbare ruimtes zoals een park en op straat (35 procent), komt dit het vaakst voor. Ruim 60 procent van de Nederlanders pleit dan ook dat er buiten de deur meer punten moeten komen voor het recyclen en inleveren van drankblikjes.
Statiegeld op drankblikjes
David Van Heuverswyn, directeur van Every Can Counts Europe: “Met de introductie van het statiegeld op drankblikjes is een stap in de goede richting gezet, maar als het gaat om blikjes die onderweg, op openbare plaatsen, tijdens festivals en sportevenementen worden gebruikt kunnen we echt nog het verschil maken. Dit blijkt ook uit het onderzoek. Ruim de helft van de Nederlanders gaf aan weleens een drankblikje achter te laten op de plek waar ze het consumeren. Deze bevindingen zijn een belangrijk signaal dat er nog werk aan de winkel is op het gebied van bewustwording en gedragsverandering. Maar ook dat er meer goede recycling- en inzameloplossingen voor buitenshuis moeten komen.”
Eindeloos recyclebaar
Aluminium blik is één van de meest populaire verpakkingsmaterialen voor drankjes ter wereld en dat is niet voor niets. Aluminium drankblikjes hebben veel duurzame eigenschappen. Uit het onderzoek van ECC (2023) blijkt dat een groot deel van de Nederlanders nog niet bewust is van de duurzaamheid van aluminium blikjes. Slechts 15 procent van de Nederlanders verkoos aluminium blik boven plastic, glas en karton als het aankomt op duurzame verpakkingsmateriaal.
Wist je bijvoorbeeld dat…
- een gerecycled drankblikje in slechts 60 dagen weer als nieuw drankblikje in de schappen kan liggen;
- door nieuwe aluminium drankblikjes te produceren uit gerecyclede blikjes, in plaats van ‘nieuw’ primair aluminium, er tot wel 95 procent minder energie verbruikt wordt en net zo veel minder schadelijke uitstoot gegenereerd;
- de ecologische voetprint van aluminium kleiner wordt wanneer er meer aluminium blikjes gerecycled worden.
International Recycling Tour
Om Nederlanders bewuster te maken van en te inspireren tot het recyclen van gebruikte drankblikjes buitenshuis en on-the-go, organiseert ECC voor het derde jaar op rij een recycling- ‘awareness’- programma ‘International Recycling Tour’. Deze bewustwordingscampagne vindt tegelijkertijd plaats op achttien verschillende plekken in zestien verschillende landen: België, Brazilië, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Montenegro, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Servië, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Door middel van ludieke acties en activiteiten wordt de boodschap rondom drankblikjes onder de aandacht gebracht.
Pride Utrecht
Op zaterdag 3 juni trapt Every Can Counts in Nederland de International Recycling Tour 2023 af tijdens Pride Utrecht. Een team van ambassadeurs en influencers zal de feestende bezoekers tijdens deze feestelijke dag helpen om hun gebruikte aluminium drankblikjes te recyclen en hen bewust maken van het ‘on-the-go’ recyclen en het statiegeldsysteem.
David van Heuverswyn, directeur Every Can Counts Europe: “Pride Utrecht is een vrolijke, kleurrijke dag. Juist tijdens dit soort dagen willen wij mensen bewust maken en helpen om hun drankblikjes te recyclen. Het ‘on-the-go’ recyclen is een kwestie van gewoonte en Pride Utrecht is de ideale gelegenheid om deze gewoonte op een feestelijke manier te starten!”