Miwa navulsystemen maken eenmalige verpakkingen overbodig.

Verpakkingsvrij concept van Miwa breidt uit met vloeibare producten

Miwa, opgericht in 2016, levert inmiddels aan verschillende supermarkten navulsystemen waardoor eenmalige verpakkingen overbodig zijn. Ook in Nederland is het Tsjechische bedrijf actief binnen vijf Albert Heijn winkels. Nieuw op de AIPIA-beurs is de introductie van een doseer- en navulsysteem voor vloeibare producten. ‘We zitten nog in de pilot fase’, vertelde oprichter Mirek Lizec. ‘Het systeem is nu nog ontwikkeld voor non-foodproducten en gepasteuriseerde zoals ketchup.

Wat het systeem van Miwa interessant maakt, is de inzet van herbruikbare capsules die voorzien zijn van zakken met afgevuld product. Deze capsules zijn uitgerust met een chip met informatie over het afgevulde product. De stapelbare capsules gaan op pallets richting de retailer, waar winkelmedewerkers ze in modulaire doseerunits plaatsen. De chip van de capsule communiceert met de units in de winkel, zodat de winkel ‘weet’ welke producten in welke hoeveelheden beschikbaar zijn. De consument kiest met de Miwa-app het product en de gewenste hoeveelheid, waarna de doseerunit het product doseert in de herbruikbare verpakking. Deze verpakking kan bestaan uit standaard hersluitbare verpakkingen of een Miwa-cup, die ook een chip bevat. Het systeem herkent daarmee de cup en eigenaar en ziet dat het product is afgevuld.

Miwa-cups

SUP-oplossing

Miwa biedt sinds kort ook single dispensers voor bijvoorbeeld koffiewinkels en de horeca. ‘Een restaurant of een koffiebar bespaart met ons systeem verpakkingsmateriaal uit en zal nooit zonder product komen te zitten, want ons systeem bestelt automatisch en op tijd bij’, zegt Lizec. ‘Het kan een oplossing zijn voor de plastic cupjes die binnenkort door de SUP-regeling verboden zijn.’

 

Hygiëne

‘Retailers dienen de hygiëne in de winkel te waarborgen’, zegt Lizec. ‘Zij zullen met regelmaat het touchscreen en de doseerkleppen moeten reinigen. Daarnaast zorgt het ontwerp voor de nodige hygiëne. Alle etenswaren zijn hermetisch afgesloten in de zak. Er is geen sprake van openlijke manipulatie tijdens distributie of verkoop. Bij een vermoeden dat een bepaald product besmet is, kan MIWA het opsporen dankzij de slimme labels en de doseersystemen direct op slot zetten.'

Volgens Miwa kan haar systeem, vergeleken met de huidige conventionele verpakking, de CO2-voetafdruk tot 71% verminderen.

Miwa_AIPIA

Miwa op AIPIA in Amsterdam

Meer artikelen

recent new image
McDonald's vervangt...

Vier papieren flappen rond de hals van...

Lees meer
recent new image
Innovatie en duurzaamheid...

De Gouden Noot van organisator NVC...

Lees meer
recent new image
Faerch groeit naar 60.000...

De Deense verpakkingsproducent Faerch...

Lees meer
recent new image
Verleiden naar...

In de huidige samenleving is...

Lees meer
Image-Jul-30-2024-06-11-03-7865-AM

VM nieuwsbrief

  • Blijf op de hoogte met het laatste nieuws uit de verpakkingsindustrie
  • Techniek, duurzaamheid, design en meer
  • Gratis in jouw inbox