‘Belang van filtervervanging voor stofafzuiging bij laserapparatuur’

Domino Benelux informeert met een blog over het belang van filter vervangen voor stofafzuiging bij laserapparatuur

‘Belang van filtervervanging voor stofafzuiging bij laserapparatuur’

Waarom is het van belang het filter van de afzuiging bij een lasersysteem tijdig te vervangen? In dit artikel informeren Luit Bakker, Key Accountmanager bij Domino Benelux en Phil Benbow, Global Product Manager Extraction, over het belang van een goede stofafzuiging bij een lasercodeersysteem. Vragen als: “Hoe werkt een goede stofafzuiging eigenlijk en hoe vaak moet een filter vervangen worden? Hoe weet je dat hij aan vervanging toe is? Maar ook, welk systeem is nu de beste keuze?”. 

Phil Benbow: ‘Of je nu een CO2-, UV- of fiberlaser gebruikt om een product te coderen, er wordt altijd materiaal van het oppervlak van het product verwijderd. Dit veroorzaakt dampen en vuil die in de productieruimte terechtkomen. Afhankelijk van de gebruikte laser en het oppervlak van het gelaserde materiaal is dit in meer of mindere mate het geval. Om deze stoffen te verwijderen en de productieomgeving schoon te houden, is een effectief afzuigsysteem echt essentieel.’

Domino.3_adv_wk7_23

 

'Hoe vaak een filter vervangen moet worden hangt sterk af van het te laseren materiaal en de hoeveelheid ondergrond dat wordt weggebrand'

Een goede stofafzuiging, hoe werkt dat precies?

De lucht wordt aan de onderkant van de stofafzuiging aangezogen en gaat vervolgens door een industrie standaard HEPA filter van drie filterlagen heen. Eerst komt de lucht aan in het fijnstoffilter (blauw gekleurd op de tekening). Dit filter wordt ook wel harmonicafilter of pre-filter genoemd. Het groen gekleurde vlak is het koolstoffilter en het zwart-wit gestreepte vlak is het HEPA filter. Deze twee laatste filters zijn gecombineerd en vormen samen het hoofdfilter. De grotere vuildeeltjes worden in het eerste gedeelte uitgefilterd. Daarna worden de kleinere stofdeeltjes en geur verwijderd in het koolstoffilter en wordt de lucht weer terug in de productieruimte gebracht.

Domino.2_adv_wk7_23

 

Hoe vaak moet een filter vervangen worden?

‘Hoe vaak een filter vervangen moet worden hangt sterk af van het te laseren materiaal en de hoeveelheid ondergrond dat wordt weggebrand. Is het bijvoorbeeld karton of folie? En bestaat de codering uit een 1D- of 2D code? Twee- of vier regels tekst? Wanneer er oppervlakkige coderingen op bijvoorbeeld folie gecodeerd wordt, hoef je minder vaak het filter te vervangen dan wanneer je op karton een vierregelige tekst codeert. Over het algemeen genomen kun je wel zeggen dat het koolstoffilter ongeveer één keer per half jaar vervangen moet worden. Het fijnstoffilter daarentegen iets frequenter, met ongeveer één keer per kwartaal’, aldus Luit Bakker.

Blog

Benieuwd hoe je weet dat een filter aan vervanging toe is en welk systeem nu de beste keuze is? Lees er meer over in het blog over het belang van het vervangen van een filter voor afzuiging bij laserapparatuur van Domino. 
Artikel delen