De inzameling van glazen verpakkingen binnen Europa kent uiteenlopende systemen, die sterk worden beïnvloed door nationale voorkeuren, lokale infrastructuur en wet- en regelgeving. Hoewel er geen uniforme aanpak bestaat, kunnen de meeste systemen worden ondergebracht in enkele herkenbare categorieën.
Zeven typen inzamelsystemen
Volgens een overzicht van de brancheorganisatie FEVE zijn er grofweg zeven typen inzamelsystemen te onderscheiden. De meest voorkomende is het ‘bring-back’-systeem, waarbij consumenten hun glas naar inzamelpunten brengen. Binnen deze categorie bestaan varianten waarbij glas wordt ingezameld in één kleur (gemengd), in twee kleuren (bijvoorbeeld wit en bont), of in drie aparte kleurstromen. Daarnaast zijn er systemen waarbij glas samen met andere materialen – zoals metalen verpakkingen – wordt ingezameld.
Huis-aan-huis glasinzameling
Een andere veelgebruikte methode is huis-aan-huisinzameling. Ook hierbij kan glas monomateriaal worden ingezameld of juist in combinatie met andere verpakkingsstromen. In enkele landen bestaat bovendien een statiegeldsysteem voor glazen verpakkingen, hoewel dit voor hergebruik vaak gangbaarder is dan voor recycling.
In de praktijk combineren sommige landen meerdere inzamelmethoden, afhankelijk van regionale omstandigheden. Toch lijkt het monomateriaal bring-back-systeem met gemengd glas de dominante vorm binnen de EU.
Het gekozen inzamelsysteem heeft directe gevolgen voor de kwaliteit van het ingezamelde glas, de sorteerbaarheid en uiteindelijk de recyclingefficiëntie. Inzicht in deze systemen is daarom cruciaal voor het verbeteren van inzamelstructuren, het harmoniseren van praktijken en het bevorderen van een gesloten materiaalkringloop voor glas.
