Focus op duurzame innovaties - All4Pack Emballage terugblik

all4pack terugblik

Focus op duurzame innovaties - All4Pack Emballage terugblik

All4Pack Emballage Paris editie 2022

ALL4PACK Emballage Paris was in november, na een onderbreking van vier jaar als gevolg van de coronacrisis, weer terug. Er waren veel innovatieve en duurzame verpakkingen te zien. Er was een nieuwe positionering en binnen het beurscomplex een nieuwe locatie en beurs layout. Tijdens de vier dagen van de beurs werden bijna 45.000 professionals uit 80 landen geregistreerd. 69% van de bezoekers bestond uit besluitvormers of beïnvloeders in het selectie- en aankoopproces van oplossingen.

 

Alle belangrijke gebruikersmarkten waren vertegenwoordigd:

  1. Voeding (27,50%)
  2. E-commerce distributie (13%)
  3. Multi-industrie (11%)
  4. Gezondheid/Farmacie (8%)
  5. Industriële goederen (8%)
  6. Schoonheid/Hygiëne (5%)

 

Halopack verovert Europa

HalopackOp All4Pack Emballage in Parijs was er veel aandacht voor Halopack. De Nederlandse verpakking wordt in licentie in heel Europa geproduceerd. Op de Franse vakbeurs stond licentiehouder ASV en Alain Tasma van Halopack ondersteunde het team van ASV. Met een steeds groter druk om alternatieven voor plastic te vinden, ziet het Franse bedrijf Halopack als een perfecte vervanger.

Toepassingen zijn er in de markten voor vlees, pasta, worsten, kaas en sandwiches. Da Halopack voor gebruik in magnetron was er al. De noviteit op All4Pack was de versie die geschikt is voor gebruik in de oven, door de Fransen ‘PET Four’ gedoopt. Er is dus nog wel sprake van kunststof, maar dat is eenvoudig te scheiden van het karton, dat dus ovenbestendig is. In water volgt er zelfs een natuurlijke separatie.

De versie voor magnetron wordt gemaakt van gerecycled karton, die voor de oven nu nog van virgin vezels. De binnenlaag voor de ovenvariant is van PET, de sluiting van PE. Een EVOH-laag zorgt voor de noodzakelijke barrière.

Codian Robotics laat zich zien

Codian RoboticsHet bedrijf Codian Robotics uit Ede is waarschijnlijk (nog) niet in brede kring bekend, omdat het geen eindproduct produceert, maar de mechanica voor robots, die wordt toegepast door bekende merken. Het bedrijf is in 2011 opgericht en in 2020 overgenomen door ABB. Robin Hartman van Codian Robotics: ‘We hebben een breed portfolio met toepassingen in robots voor food, automotive en farma.

We zijn toeleverancier voor machinebouwers en hebben het grootste protfolio deltarobots voor diverse configuraties. We zijn ook sterk in consultancy. We zijn begonnen las onderdeel van PWR Pack en later verzelfstandigde en nu dus onderdeel van ABB. Onze reden om naar All4Pack te gaan is dat we de eindgebruikers bekend willen maken met ons product. Bovendien staan onze klanten hier ook.’

Zelfkoelende en -verwarmende sachet

Op All4Pack was het Franse bedrijf Bopak aanwezig met een sachet dat met een druk op de knop de inhoud koelt of juist verwarmt. ‘Onze flexibele sachet van de nieuwe generatie maakt gebruik van het wereldpatent "Shake it", warm of koud, en kan een vloeistof autonoom in zeer korte tijd verwarmen of koelen’, zegt Jean-Philippe Henriet, de oprichter van Bopak.

Het sachet bestaat door slim vouwen uit twee hermetisch gescheiden kamers: de ene bevat het te consumeren product, de andere een exotherme oplossing om het te verwarmen of endotherm om het af te koelen, in alle veiligheid. De verpakking is geschikt voor zowel food- als non-foodproducten.

‘Voor verwarming van de zak gebruiken we natriumchloride (zout) en calciumoxide. Voor het koelen gebruiken we een mineraallichaam met stikstofhoudend zout. De reactie kan worden geactiveerd door hard genoeg op het midden van de zak te drukken tot men ene klik hoort.’

Bopak verkoopt machines en levert maatwerk op basis van modules. Voor de Shake It sachets (60 – 500 ml) levert het bedrijf de zakjes plus een vulmachine en een Linapack doypacksealer.

Bopack

 

Fles op basis van suikerriet

Lys Packaging was aanwezig op het Zero Impact paviljoen op All4Pack. De start-up begon zeven jaar geleden en besteedde drie jaar aan productontwikkeling en inmiddels vier jaar aan verkoop in Frankrijk. De op suikerriet gebaseerde fles heeft volgens Romain Berthault bijna dezelfde eigenschappen als PET-flessen. Het verschil is vooral de temperatuur waartegen de fles bestand is. Dat is bij de Vegan Bottle maximaal 45 graden Celsius. ‘Het is een heldere fles die biologisch afbreekbaar is. Er is op dit moment veel interesse. Onze capaciteit is momenteel 20-30 miljoen flessen per jaar. Op dit moment bouwen we een nieuwe fabriek in de buurt van La Rochelle.’

Lyspack vegan bottle

 

Cilkoa geeft papier en karton een barrière

Cilkoa presenteerde een proces dat vezelgebaseerde materialen een gas- en vochtbarrière geeft met behulp van aluminiumoxide. Het is een atomische laag van slechts een paar nanometer. Aan deze ontwikkeling is vijf jaar gewerkt. De productie start eind 2024 in Grenoble. Cilkoa levert het papier, niet de barrière. De tweede stap in de ontwikkeling is een licentie voor dit proces bij klanten.

Barrières Gaz Eau - CREDIT CILKOA

 

VIP-arrangement

Wie zich via VerpakkingsManagement registreerde voor een bezoek aan All4Pack maakte kans op een VIP-arrangement van Promosalons.

Dick de Koning van Packz was de winnaar. ‘De kans om weer eens een grote beurs te bezoeken bracht ons op de All4Pack. Het scouten van innovaties en onderhouden/uitbreiden van ons netwerk is een kernactiviteit. De VIP-experience, met dank aan Promosalons, gaf extra kleur aan een mooie ervaring.

All4Pack is bleek een goede netwerk opportunity. Grote en kleine verpakkingsbedrijven waren vertegenwoordigd inclusief veel kleine stands met start-ups. Heel interessant was de expositie naar aanleiding van de boeken, samengesteld door Fabrice Peltier/All4Pack, ’The packaging Revolution’. Heel veel voorbeelden van innovatieve/duurzame verpakkingen.’

Artikel delen