Innovaties, introducties en netwerken op Empack Mechelen

Empack Mechelen team Ultrapac

Innovaties, introducties en netwerken op Empack Mechelen

Op Empack Mechelen waren nieuwe machines te zien en innovaties van bestaande. Maar als altijd is een vakbeurs vooral een mooie gelegenheid om te netwerken.

De Optimum Group toonde op Empack Mechelen drie belangrijke aspecten van labels: merkbeveiliging door technologie die de authenticiteit van producten aantoont, duurzaamheid en marketing. Met kleurrijke geurlabels hebben marketeers een prachtig instrument om consumenten te verleiden. Dan is er nog het thema duurzaamheid, waarop het bedrijf breed inzet. In samenwerking met Flint levert Optimum sleeves die tegelijk met de fles kunnen worden gerecycled. Dat kan door dat de vernis en de primers zijn aangepast, zodat fles en sleeve een monomateriaal vormen. Afwasbare inkt is een andere duurzaamheidsoptie die de groep in huis heeft. Met het Optimum Greenliner Recycling Programma helpt klanten met het behalen van hun duurzaamheidsdoelstellingen en het verlagen van de afvalkosten. Uiteraard wordt zo ook de carbon footprint lager.

Empack Mechelen optimum

Geuretiketten

Intropack introduceert lichtgewicht continusealer

Intropak liet op Empack Mechelen het bekende leveringsprogramma zien, maar Ronald Musk had toch ook een ‘lichte’ primeur op de stand. Het gaat om lichtgewicht continusealers van Polystar voor het sealen van bigbags. Overigens zijn deze apparaten ook geschikt voor het sealen van folies om ramen, om ze een andere kleur te geven. ‘De Polystar 325 DSM is vooral een ergonomische sealer’, zegt Musk. Het gaat om een zogenoemde doorloop sealmachine voor het sealen van polyethyleen films tot een dikte van 600 my (2×0,30 mm). Door een gewicht van 3.8 kilogram is deze uitermate geschikt voor handmatig gebruik. De 325 DSM heeft een handgreep aan bovenzijde of zijkant en een sealhoogte van 4 mm. Het apparaat is leverbaar met tafelstandaard en met frequentie geregelde transportband.

Empack Mechelen Intropak Ronald Musk

Ronald Musk

Luchtvochtigheid belangrijk

Condair was op Empack aanwezig met luchtvochtigheidssystemen. Een onderscheidend element is dat deze met schoon water werken. Het water wordt eerst ontkalkt en krijgt vervolgens een osmose behandeling. Het ontkalken voorkomt dat er in productieruimtes een kalkneerslag ontstaat. Door luchtbevochtigingssystemen is de constante kwaliteit gegarandeerd. De juiste luchtvochtigheid is in de verpakkingsindustrie van toenemend belang bij het bedrukken en verwerken van papier, karton en folie. De wensen van de klant naar steeds meer complexere verpakkingen met fijnere afwerkingen, nieuwe kunststoffen en gebruik van folies stellen namelijk hoge eisen aan het productieproces. Papier en karton is als natuurlijk materiaal zeer gevoelig voor veranderingen in de luchtvochtigheid. ls de lucht bij opslagplaatsen te droog, dan zullen de randen van het papier en karton gaan omkrullen. Tevens zorgt een te lage luchtvochtigheid voor meer statische elektriciteit, waardoor papier of karton gaat kleven.

Nieuw gezicht bij Fuji Packaging Benelux

Bij Fuji Packaging Benelux is onlangs Olav Sinke aan de slag gegaan als accountmanager. Sinke is geen onbekende in de verpakkingsindustrie en heeft bij meerdere bedrijven gewerkt. Hij heeft ervaring met machineverkoop voor de foodindustrie. Het contact met wat hij de Fuji Familie noemt, zorgde voor de overstap. ‘Het is een hecht team en ik voel me er op mijn plek. Er is veel kennis in het bedrijf en ik vind het mooi om deze highttech flowpackers te mogen verkopen. Ik krijg nu de kans om me in flowpack te gaan specialiseren. Ik ga in mooie markten, zoals die voor brood/banket, kaas en groente en fruit werken.

Empack Mechelen Fuji Olaf Sinke

 Olav Sinke

Twee nieuwe agentschappen bij Ultrapak

Op Empack Mechelen presenteerde Ultrapak twee nieuwe agentschappen. Het gaat om het Italiaanse merk Laferpack en het Engelse merk Redpack. In beide gevallen gaat het om flowpackmachines, waarbij de Italiaanse machine is ontwikkeld voor de droge industrie (snoep, koek) en de Britse op de natte industrie (vlees, vis, AGF). ‘Het is voor ons een verbreding’, zegt Frank Benus van Ultrapak. ‘Onze verkopers en monteurs zijn op training geweest, dus we zijn klaar voor introductie. We hebben nieuwe medewerkers aangetrokken. Voor Nederland Vincent van Westen en voor België Christophe Devillé.’ Op Empack presenteerde Ultrapak de Laferpack Cosmic flowpackmachine en de Redpack NTS-BM box motion flowwrapper.

Op de stand van Ultrapak was ook Joop Meerbeek van Naber Plastics aanwezig. ‘Door de huidige eisen aan verpakkingen zien we een toenemende belangstelling voor Easylid. Dat is een interessante optie voor steeds meer bedrijven omdat ze 25% op gewicht kunnen besparen.’

Ultrapak-Empack-Mechelen-1

Team Ultrapak

IFS introduceert de Marel OCM 9500+

IFS presenteerde op Empack Mechelen de OCM 9500+, een automatische weeg- en etiketteermachine die is ontwikkeld voor zware gewichten, zoals kratten en dozen. Deze toepassingen zijn te vinden in bijvoorbeeld de vleessector en de chemische industrie. ‘Wat deze machine onderscheidt, is het maximum gewicht van 40 kilogram en de triple range weegindeling’, zegt Johan Laan van IFS. ‘Van 200 gram tot 10 kg wordt er gewogen in stappen van 5 gram. Van 10-20 kg weegt deze machine is stappen van 10 gram. Van 20-40 kg gaat het in stapjes van 20 gram. Alle andere aanbieders hebben een dual range. De triple range biedt een hogere nauwkeurigheid.’

De machine is IP69 uitgevoerd, dus waterproof en bestand tegen extreem stoffige omgevingen. De printer is draaibaar en kan aan vier zijden etiketteren.

Empack Mechelen IFS

Marel OCM 9500+

CSM-250 robotwikkelaar bij Cyclop

Nieuw bij Cyclop is de robotwikkelaar CSM-250, die een 55-laags 12 micron nanofolie kan aanbrengen. Deze folie heeft echter de sterkte van een reguliere 23-micronfolie. Tijl De Cuyper: ‘Er gaan meer meters op een rol en dat betekent meer wikkelingen en minder kokers als afval. Overigens weegt de koker van de folie ook maar 800 gram. Minder afval en minder kosten. Er is een klant die 25 wikkelaars heeft staan die deze folie aanbrengen.’

Andere producten die op Empack aandacht kregen bij Cyclop zijn de omsnoeringsmachine Ampag Speed en de M-Pac 5. De Ampag Speed brengt 9 mm breed papierband aan. Hoewel dit duurder is dan kunststofband, kunnen bedrijven die een ecologische keuze maken, voor deze optie kiezen. Er is ook een tafelmodel, de M-Pac 5, voor het aanbrengen van 12 mm papieren omsnoeringsband.

Empack mechelen Cyclop

Robotwikkelaar bij Cyclop

Schmalz introduceert snel toolwisselsysteem

Schmalz, specialist in vacuümtechnologie liet op Empack Mechelen een ergonomisch toolwisselsysteem zien. Het systeem wisselt automatisch grijpers en andere tools. De oude tool wordt opgeboregn en een nieuwe tool wordt opgepakt. Het gaat om het slimme systeem MATCH, een multifunctioneel armuiteindeplatform. Het systeem is compatibel met elke lichtgewicht cobot en robot. Met dus systeem kunnen taken als pick & place, machine laden- en lossen, picken en verpakken worden uitgevoerd.

Een noviteit bij Schmalz is de lagengrijper ZLW. Deze is ontwikkeld om een hele laag producten in een keer te kunnen oppakken. ZLW is leverbaar 1/8, ¼ en ½ europalletformaat. John Bosscha van Schmalz: ‘Door gebruik te maken van deze technologie creëer je een hogere efficiency en een lager energieverbuik. Het voordeel is ook dat de lagengrijper een laag eigen gewicht heeft.

Empack Mechelen Schmalz

 

Raja RE-ZIP maakt hergebruik in e-commerce mogelijk

Raja levert met RE-ZIP een interessante mogelijkheid om ook in e-commerce hergebruik te gaan stimuleren. Het gaat om een systeemoplossing. In de webshop geeft de klant bij de checkout aan of hij zijn bestelling in een herbruikbare verpakking wil laten verzenden. Na ontvangst van de bestelling is de doos eenvoudig op te vouwen tot een compact pakketje. De klant zoekt met de RE-ZIP app het dichtstbijzijnde ‘droppoint’ en scant de verpakking bij afgifte, in ruil voor een beloning. Volgens RE-ZIP kan tot 80% CO2 uitstoot worden bespaard door voor een herbruikbare verzendverpakking te kiezen.

Raja toonde op Empack Mechelen ook kartonnen alternatieven voor de traditionele luchtkussenenveloppen met kunststof. Het geeft aan dat er ook in de wereld van verzendverpakkingen stappen kunnen worden gezet.

Empack mechelen Raja

 

 

Artikel delen