Volgens onderzoek van de Noorse onderzoeksorganisatie SINTEF bieden papieren zakken een gelijkwaardige bescherming voor cement als kunststof zakken. Het betreft een test van 18 maanden onder gelijkwaardige omstandigheden en in opdracht van de European Paper Sack Research Group (ESG), een samenwerking tussen CEPI Eurokraft en EUROSAC. De papieren zak in dit onderzoek heeft echter een kunststof liner, waardoor de vergelijking geen zuivere is.
‘Omdat cement hard wordt bij reactie met water, is een perfecte productbescherming van de verpakking van vitaal belang wanneer het cement voor een langere periode wordt opgeslagen om de kwaliteit en eigenschappen te behouden’, legt Catherine Kerninon, algemeen afgevaardigde van EUROSAC, uit. ‘Om ervoor te zorgen dat onze industrie voldoet aan de eisen van cementproducenten en kan concurreren op de verpakkingsmarkt voor cement, hebben we de houdbaarheid van de twee zakoplossingen die het meest op de markt worden gebruikt onderzocht: zakken van cementpapier en zakken van cementplastic.’
Voor de studie werden typische zakoplossingen van elk type gekozen: een standaard cement papieren klepzak gemaakt van twee papierlagen van 80 g en 70 g met een 12 μm hoge dichtheid polyethyleen (HDPE) vrije filmbarrière, en een standaard plastic zak gemaakt van drie lagen COEX PE-film (LDPE, HDPE en LLDPE) met een totale dikte van 120 µm.
Studie ontwerp
Drie zakken van elk type werden gevuld met hetzelfde type cement en opgeslagen in een buitenopslag in Noorwegen, waar ze tijdens de testperiode werden blootgesteld aan weersomstandigheden. De zakken werden op een houten pallet gestapeld en afgedekt met een kunststof stretch folie - een typische opslagsituatie. ‘Hoewel de gemiddelde opslagtijd voor cement in zakken in Europa naar schatting niet langer is dan 2 tot 3 maanden, wilden we in ons onderzoek onderzoeken hoe de zakken presteren binnen langere opslagperioden van maximaal 18 maanden’, zegt Catherine Kerninon. ‘Daarom werd na drie verschillende tijdsperioden één zak van elk type verzameld.’ Na bemonstering en homogenisatie van het cement werden de monsters onderworpen aan verschillende gestandaardiseerde testmethoden voor het meten van de kwaliteit van het cement na elke opslagperiode.
Resultaten
Volgens de resultaten van de tests waren beide soorten zakken ruim binnen de vereisten van het cement industrie. Het totale gewicht van cement, het hydratatieniveau, de mortelsterkte, het aanvankelijke stromingsgedrag of de 28-daagse druksterkte, allen voldeden aan de eisen.
‘Het onderzoek toont aan: als je cement voor een periode van minimaal 18 maanden wilt bewaren, bieden zakken een goede houdbaarheid. Ze beschermen perfect de kwaliteit en eigenschappen van het product’, vat Catherine Kerninon samen.
www.cepi-eurokraft.org / www.eurosac.org