Plastic afvalberg in de polder

Plastic afvalberg in de polder

In het televisieprogramma De Monitor van KRO-NCRV gaf staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat aan dat zij op zoek is naar afnemers voor de enorme plastic afvalberg die aangroeit in de polder.

Op de hoogte blijven van nieuwe verpakkingsontwikkelingen?

In de uitzending van afgelopen maandagavond stelde Van Veldhoven dat door de lage olieprijs en de corona-uitbraak de vraag naar gerecycled plastic zo enorm is gedaald, dat de recyclers het kunststof recyclaat niet meer kwijt kunnen.

‘Recyclen is de richting van de toekomst, dus we moeten zorgen dat we partijen bij elkaar krijgen en de recyclers door deze periode heen krijgen’, zegt Van Veldhoven.

Minimumeis recyclaatgebruik

Grote fabrikanten vinden dat er nadelen zijn aan het verwerken van gerecycled plastic. Ze noemen geur, kleur, kwaliteit en prijs.

Ben Kras, voorzitter van NRK Recycling, de branchevereniging van plasticrecyclers: ‘Bedrijven kiezen helaas nog vaak voor het goedkopere nieuwe plastic. Als er geen economisch voordeel is om te recyclen, dan doet de markt zijn werk.’

De recyclers willen daarom dat de staatssecretaris een minimumeis instelt voor het gebruik van recyclaat in de producten waarin dat kan, zoals stofzuigers, kratten of shampooflessen.

Plastic Pact Nederland

Meer dan 60 bedrijven en milieuorganisaties in Nederland hebben het Plastic Pact ondertekend. Hierin is onder andere afgesproken dat in 2025 20% minder plastic wordt gebruikt en plastic producten zo te produceren dat het altijd kan worden gerecycled.

VerpakkingsManagement vroeg Siem Haffmans van bureau van duurzame innovatie Partners voor Innovation om een reactie op het ontstane probleem.

‘Met de huidige situatie ziet het er niet naar uit dat de doelstellingen zoals in het Plastic Pact omschreven staat, worden gehaald. Er is een reële kans dat recyclebedrijven gaan omvallen. Als dat gebeurt, gaat wat in 20 jaar is opgebouwd qua recycling en hergebruik van kunststof verloren en zijn we weer 10 jaar terug in de tijd’, voorspelt Haffmans. ‘Een pasklare oplossing is er niet zo snel. Maar die doelstellingen moeten worden gehaald en daarom is het absoluut noodzakelijk dat fabrikanten gerecycled plastic gaan gebruiken in hun producten. Er zal wellicht toch meer druk en of verplichtingen moeten worden opgelegd door de overheid’, vervolgt hij.

Siem Haffmans van Partners voor Innovation

Mogelijke maatregelen volgens Haffmans zijn:

  • CO2-heffing op virgin plastic.
  • Subsidie voor recyclers, net zoals nu het geval is bij inzamel- en sorteerbedrijven.
  • Strengere regelgeving voor het toepassen van gerecycled materiaal.
  • Bedrijven aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Ze hebben tenslotte vrijwillig het Plastic Pact ondertekend.
  • Het opleggen van sancties.

Circulaire economie

Om tot een circulaire economie te komen, moet in 2030 50% minder gebruik worden gemaakt van grondstoffen middels 35% gerecycled en 15% biobased plastic. Dit houdt in dat het percentage jaarlijks met 2% moet worden vermeerderd. Voor de crisis was dit maar 1% en met de situatie zoals het zich nu laat zien, wordt het alleen maar minder. Dit alles leidt naar een enorme uitdaging voor bedrijfsleven en overheid om het akkoord te halen.

www.nrkrecycling.nl

www.partnersforinnovation.com

 

Artikel delen