Reusable bak voor bezorgmaaltijd

Een maaltijd afhalen of laten bezorgen veroorzaakt enorm veel wegwerpafval. Dat ziet ook start-up PackBack, lid van het KIDV innovatieplatform. In de strijd tegen single use verpakkingen faciliteert PackBack een online platform voor reusables.


PackBack wil de transitie naar reusables in afhaal- en bezorgmaaltijden faciliteren met een online platform.

De markt van de maaltijdbezorging verduurzamen, dat is het doel van PackBack. In eerste instantie pack voor pack, maar het liefst zo snel mogelijk op grote schaal. Volgens founder Tristan Algera vormen reusable verpakkingen nog niet echt een alternatief voor single use verpakkingen: ‘Het is nog klein en daardoor heel duur. Bij schaalgrootte dalen de operationele kosten en wordt het betaalbaar(der). Nu zijn het vooral startups die naar een transitie streven. Er is wet- en regelgeving nodig om ervoor te zorgen dat het gebruik van reusables in een versnelling komt. Ik verwacht dat er de komende vijf jaar stappen zullen worden gemaakt op dat gebied. PackBack wil de transitie naar reusables in afhaal- en bezorgmaaltijden faciliteren met een online platform; een circulaire keten van verpakkingsleveranciers, restaurants, consumenten, logistieke en facilitaire organisaties.’

Faciliteren van een netwerk

Het idee van PackBack is even simpel als slim. Een consument ontvangt een afhaal- of bezorgmaaltijd in een reusable. Hij scant de QR-code en deponeert de reusable in een bak bij een drop off point. Vervolgens ontvangt de consument het statiegeld terug in zijn digitale wallet. In de praktijk echter loopt de startup nog tegen een aantal uitdagingen aan. ‘Vorig jaar deden wij een grote pilot met restaurants in Rotterdam. Voor een circulair systeem heb je geschikte verpakkingen nodig, logistieke stromingen, wasfaciliteiten en een online platform. Dat zijn eigenlijk al vier bedrijven op zich. Zo kwamen wij tot het inzicht dat wij ons vooral moeten richten op het faciliteren van een netwerk’, aldus Tristan. ‘De verpakkingsindustrie bijvoorbeeld is al bezig met de ontwikkeling van reusables. Wat hebben zij nodig om het circuleren mogelijk te maken? Daar ligt onze focus.’

‘Wij willen iedereen die eten afhaalt, laat bezorgen of onderweg consumeert een laagdrempelige oplossing bieden.’


Bij PackBack scant de consument de QR-code en deponeert de reusable in een bak bij een drop off point.

Reusables als enige optie

Momenteel zijn zo’n veertig restaurants in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en in twee Belgische steden aangesloten bij PackBack. ‘Veel restaurants zien de toegevoegde waarde van ons circulaire systeem. Zij bieden reusables optioneel aan hun klanten aan. Ook merken wij dat steeds meer organisaties, zoals grote kantoren en universiteiten, naar zero waste willen. Zij bieden reusables dan als enige optie aan’, vertelt Tristan. ‘Dat is precies waar wij naartoe willen. En dan in het groot. Hoeveel impact denk je dat het heeft als elke consument in heel Nederland bij de NS zijn eten en drinken in reusables ontvangt? Dan praat je vermoedelijk over een half miljoen verpakkingen per dag. Momenteel is PackBack vooral een oplossing voor mensen die duurzaamheid belangrijk vinden. Uiteindelijk willen wij iedereen die eten afhaalt, laat bezorgen of onderweg consumeert een laagdrempelige oplossing bieden.’

Meer artikelen

recent new image
Gemeenten en producenten...

De inzameling van verpakkingsafval in...

Lees meer
recent new image
‘PackSense gidst...

Twee maanden na de officiële start is...

Lees meer
recent new image
Europese glasrecycling...

De Europese inzamelingsgraad van...

Lees meer
recent new image
Len Boot draagt CEO-rol...

Na een loopbaan van 35 jaar bij NNZ...

Lees meer
Image-Jul-30-2024-06-11-03-7865-AM

VM nieuwsbrief

  • Blijf op de hoogte met het laatste nieuws uit de verpakkingsindustrie
  • Techniek, duurzaamheid, design en meer
  • Gratis in jouw inbox