Samenwerking Gaia BioMaterials en Mitsubishi

Samenwerking Gaia BioMaterials en Mitsubishi

Gaia BioMaterials krijgt een wereldwijd verkoopnetwerk via IVICT, eigendom van Mitsubishi Corportaion. Het Zweedse Gaia is een relatief nieuwe speler op het gebied van bio- plastics. Acht jaar geleden startte oprichter Åke Rosén met het mengen van kalk, bio-olie, zetmeel en ester. Het resultaat is een bio-based kunststof met de naam Biodolomer.

Gaia BioMaterials ziet met haar Biodolomer grote kansen op de wereldmarkt, maar het opbouwen van een wereldwijd verkoopnetwerk is zowel duur als ingewikkeld. Er worden nu interessante kansen gecreëerd door een samenwerking met IVICT, dat staat voor 'Industrial Value Innovation by Chemistry for Tomorrow' en is drie jaar geleden opgericht.

Biomaterialen van Gaia BioMaterials

‘IVICT is wereldwijd goed ingeburgerd in chemie en kunststoffen en heeft contacten gelegd met veel grote merkeigenaren. We hebben nu met hen afgesproken dat ze ons materiaal, Biodomer, op de wereldmarkt verkopen’, zegt Peter Stenström , CEO van Gaia BioMaterials.
‘IVICT ziet ook grote voordelen. Steeds meer klanten vragen naar biomaterialen en wij zijn ervan overtuigd dat veel van hun wereldwijde klanten onze materialen willen testen en vervolgens de voordelen willen realiseren.’


Biodolomer van Gaia BioMaterials bestaat uit de hoofdcomponenten kalk, bio-olie, zetmeel en het oplosmiddel ester.

Eigenschappen

Biodolomer van Gaia BioMaterials bestaat uit de hoofdcomponenten kalk, bio-olie, zetmeel en het oplosmiddel ester. Een groot deel van de innovatie zit in de kalk, die zeer fijn is gemalen, tot ronde deeltjes van zo’n 2 micron. Het materiaal is geschikt voor een tal van toepassingen, zoals plastic zakjes, flessen en bakjes. ‘Onze folie is zeer sterk’, vertelt Stenström. ‘Een PE-zak van 40 micron kunnen wij vervangen door een Biodolomer-zak van 15 micron.’
Biodolomer-folie is tot een dikte van 24 micron thuis composteerbaar. ‘We hebben een certificaat dat het binnen 180 dagen is gedegradeerd. Dikkere folies en trays zijn degradeerbaar in composteerinstallaties.’
De nieuwe kunststof is ook recyclebaar. Het kan zo’n 10% aandeel hebben in een kunststof recyclingstroom. Verder zijn de barrière-eigenschappen te vergelijken met die van PE. Voor producten die een lange shelf life nodig hebben, brengt Gaia een biodegradeebare EVOH-coating aan.

Capaciteitsuitbreiding

De Gaia-fabriek in Helsingborg zal zich blijven ontwikkelen, maar de verwachting is dat grote capaciteitsuitbreidingen in het buitenland zullen plaatsvinden. Er zijn inmiddels vergaande plannen om een ​​fabriek in Azië te vestigen. Dat kwam al in beeld toen Latour Future Solutions vorig jaar minderheidsaandeelhouder werd in Gaia BioMaterials.
‘De commerciële samenwerking met Mitsubishi Corporation / IVICT betekent erkenning op de wereldmarkt en een fantastische kans voor Gaia, niet in het minst nu heel Azië snel plastic voor eenmalig gebruik verbiedt en overschakelt op nieuwe duurzame biomaterialen’, zegt Pelle Mattison van Latour Future Solutions.

Artikel delen