Te weinig inzamelpunten drankblikjes

Te weinig inzamelpunten drankblikjes

Het door het Afvalfonds Verpakkingen in het recente plan van aanpak voorgestelde aantal inleverpunten voor drankblikjes, waar vanaf 31 december 2022 statiegeld op zit, is veel te laag, zo meldt Metalen Verpakkingen Nederland (MVN) in een persbericht.

De brancheorganisatie van fabrikanten van metalen verpakkingen verwacht ook verwarring bij de consument, omdat de drankblikjes in bijna alle gevallen op een andere plaats als glas- en PET-flessen ingeleverd moeten worden. Om het inleveren van drankblikjes zo makkelijk mogelijk te maken en een zo hoog mogelijke inzameling te realiseren, wil de vereniging Metalen Verpakkingen Nederland een innameplicht voor alle verkooppunten. Dat betreft naast de supermarkten o.a. ook kiosken, bioscopen en cafetaria’s.

Minimaal 10.000 inzamelpunten nodig

In Nederland zijn er bijna 7.000 supermarkten. MVN vindt het teleurstellend dat er maar 3.000 inzamelpunten voorgesteld worden, terwijl uit onderzoek van CE Delft blijkt dat er minimaal 10.000 inzamelpunten met directe statiegeldteruggave beschikbaar zouden moeten zijn.

Negatieve impact

Ongeveer 70% van de drankblikjes wordt verkocht via de supermarkt. Het in het plan voorgestelde clusteren van de inname bij supermarkten zal onvoldoende inzamelpunten opleveren. Volgens MVN zal dit een negatieve impact hebben op het koop- en inlevergedrag voor drankblikjes.

“Fallback” optie

De in het plan van aanpak voorgestelde “fallback” optie, inzamelen in de supermarkten, zou volgens de brancheorganisatie direct vanaf 31 december 2022 geactiveerd moeten worden. De huidige inzamelsystemen binnen de supermarkten zouden hiertoe uitgebreid moeten worden.

Bron: MVN

Artikel delen